Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

Irán odmieta zodpovednosť za útoky na amerických predstaviteľov

Ilustračná foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračná foto (Zdroj: Getty Images)

TEHERÁN - Irán vo štvrtok vyhlásil, že obvinenia z útokov na bývalých amerických predstaviteľov sú neopodstatnené. Reagoval tak na tvrdenie bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý bez predloženia dôkazov obvinil Irán z pokusov o atentát na svoju osobu.

"Je zrejmé, že takéto obvinenia sú iba súčasťou vytvárania predvolebnej atmosféry v USA... a nestoja ani za reakciu," uviedol vo vyhlásení hovorca iránskeho rezortu diplomacie Násir Kanaání.Trump, republikánsky kandidát na prezidenta, v stredu vyhlásil, že za nedávnymi pokusmi o jeho zavraždenie môže byť Irán. Zároveň naznačil, že pokiaľ by sa stal znovu prezidentom a nejaká krajina by ohrozovala kandidáta na tento post, riskovala by "rozmetanie na kúsky", pripomína Reuters.

Donald Trump
Zobraziť galériu (2)
Donald Trump  (Zdroj: SITA/AP/Matt Slocum)

"Došlo k dvom pokusom o atentát na môj život, o ktorých vieme, a môže, no nemusí, ale pravdepodobne je do toho zapojený aj Irán, naozaj neviem," povedal Trump na podujatí v Severnej Karolíne.Podľa Trumpovho volebného tímu exprezidenta deň predtým údajne americké tajné služby varovali pred "skutočnými a konkrétnymi hrozbami zo strany Iránu" hovoriacimi o jeho vražde, píše Reuters.

Federálne úrady vyšetrujú pokusy o atentát na golfovom ihrisku na Floride aj na júlovom zhromaždení v Pensylvánii, ktoré boli namierené proti republikánskemu kandidátovi. Bezpečnostné zložky nenaznačili, že by sa na incidentoch podieľal Irán alebo iná zahraničná mocnosť.

Viac o téme: útokyZodpovednosťUSAIrán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu