Utorok8. október 2024, meniny má Brigita, zajtra Dionýz

USA uvalili sankcie na vysokopostaveného predstaviteľa Síl rýchlej podpory v Sudáne

Vlajka Spojených štátov Zobraziť galériu (2)
Vlajka Spojených štátov (Zdroj: antipropaganda.sk)

WASHINGTON - Spojené štáty v utorok oznámili sankcie voči vysokopostavenému predstaviteľovi sudánskych Síl rýchlej podpory (RSF).

Algoney Hamdan Daglo Musa bol potrestaný pre snahy "zaobstarať zbrane a iný vojenský materiál pre RSF", ktorý silám umožňuje vykonávať operácie v Sudáne, povedal americký minister zahraničných vecí Matthew Miller. Konanie vysokopostaveného predstaviteľa RSF prispelo k pokračujúcej vojne v Sudáne "a ku krutostiam RSF voči civilistom, ktoré zahŕňajú vojnové zločiny, zločiny proti ľudskosti a etnické čistky".

USA uvalili sankcie na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Amr Nabil)

Podľa vyjadrenia amerického ministerstva financií "je (pre sankcie) všetok majetok a majetkové účasti označených osôb..., ktoré sa nachádzajú v Spojených štátoch alebo sú v držbe či pod kontrolou osôb z USA, zablokovaný a musí byť nahlásený."

Od apríla 2023 zahynuli desaťtisíce ľudí a milióny boli vysídlené pre vojnu medzi sudánskou armádou a RSF, keďže ich velitelia odmietli plán integrácie.Spojené štáty vyvíjajú diplomatické úsilie na ukončenie bojov v Sudáne, no zaznamenávajú pritom len obmedzený úspech. Zároveň majú iba malý vplyv na polovojenskú organizáciu, keďže je nepravdepodobné, že by velitelia RSF vlastnili na Západe väčší majetok, ktorého by sa sankcie dotkli.

Viac o téme: USASudánSakncieRSF
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu