Nedeľa22. september 2024, meniny má Móric, zajtra Zdenka

Červený stupeň pohotovosti v Ekvádore! Prerušili dodávky elektriny v polovici svojich provincií

(Zdroj: TASR/AP/Dolores Ochoa)

QUITO - Ekvádorská vláda oznámila, že v nedeľu na deväť hodín prerušila dodávky elektrickej energie v 12 z 24 provincií tohto andského štátu a v 19 oblastiach vyhlásila červený stupeň pohotovosti v dôsledku sucha, ktoré znížilo hladinu vody vo vodných elektrárňach. Informuje agentúra Reuters.

Výpadok elektriny v provinciách bude trvať od 08.00 h do 17.00 h miestneho času. Ide o doplnenie plánov vlády oznámených v utorok na osemhodinové nočné výpadky elektrického prúdu v celej krajine od pondelka do štvrtka. Ekvádor sužuje najhoršie sucho v krajine za uplynulých 61 rokov a energetická kríza, ktorú podľa vlády zhoršuje nedostatočná údržba existujúcich priehrad a zmluvy na zabezpečenie výroby novej energie.

archívne video

V budúcom roku hrozí zvýšenie cien energií, v prípade plynu až o 30 percent, varuje SaS (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Ekvádorské úrady uviedli, že dôvodom mimoriadneho pozastavenia dodávky elektriny na nedeľu je "ochrana vodných zdrojov". Toto opatrenie bolo prijaté po zasadnutí výboru pre núdzové operácie v sobotu večer. "V 19 provinciách máme nedostatok vody, požiare a problémy s potravinovou bezpečnosťou," povedala v sobotu novinárom v meste Cuenca ministerka životného prostredia Inés Manzanová. "Príslušné subjekty musia akceptovať a dodržiavať uznesenie o vyhlásení červeného stupňa pohotovosti," dodala.

Po tom, ako vláda v utorok oznámila plánované prerušenie dodávok elektrickej energie, armáda vstúpila do vodnej elektrárne Mazár s výkonom približne 170 megawattov, ktorá je pre svoju veľkú akumulačnú kapacitu považovaná za kľúčovú, aby podporila jej prevádzku a chránila ju.

Viac o téme: EnergieElektrinaPohotovosťVládaEkvádor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu