Sobota21. september 2024, meniny má Matúš, zajtra Móric

Dunaj v Maďarsku po kulminácii začína pomaly klesať: Ochrana sa sústreďuje na juh

(Zdroj: TASR/MTI/Peter Lakatos)

BUDAPEŠŤ - Pomalé klesanie hladiny Dunaja zaznamenali maďarskí vodohospodári v sobotu už v Mosonmagyaróvári, Komárome, Ostrihome a aj v Budapešti. Vyplýva to zo správy Vodohospodárskeho riaditeľstva Körös-Vidék (Kövizig) zverejnenej agentúrou MTI.

Hladina rieky Litava na západe krajiny pri Mosonmagyaróvári kulminovala už v piatok, hladina tam stúpla na 286 centimetrov. Takisto v piatok kulminoval Dunaj pri Komárome pri výške 790 centimetrov a v Ostrihome, kde dosiahla hladina 752 centimetrov. V Budapešti kulminoval Dunaj v sobotu v skorých ranných hodinách pri 830 centimetroch.

Vodohospodári nepretržite monitorujú pomalé klesanie hladiny na dotknutých úsekoch Dunaja, ale aj v povodí Litavy, píše sa v správe vodohospodárov. Hovorca Generálneho riaditeľstva civilnej ochrany (OKF) Dániel Mukics pre verejnoprávnu televíznu stanicu M1 uviedol, že protipovodňová ochrana aktuálne prebieha na úsekoch s celkovou dĺžkou vyše 750 kilometrov. Po kulminácii Dunaja pri Budapešti sa teraz ochrana sústredí na tok rieky južne od hlavného mesta.

Viac o téme: PovodeňMaďarskoDunaj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu