Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Hamas odsúdil útok Izraela na veliteľa hnutia Hizballáh na predmestí Bejrútu

Ľudia sa zhromažďujú neďaleko domu zničeného počas izraelského raketového útoku na južnom predmestí Bejrútu.
Ľudia sa zhromažďujú neďaleko domu zničeného počas izraelského raketového útoku na južnom predmestí Bejrútu. (Zdroj: TASR/AP/Bilal Hussein)

JERUZALEM - Izraelský minister obrany Joav Galant v piatok vyhlásil, že izraelská armáda bude pokračovať vo svojich operáciách, kým nedosiahne stanovený cieľ, ktorým je návrat obyvateľov zo severu Izraela do svojich domovov. Agentúra TASR o tom informuje s odvolaním sa na Galantov status na sieti X, ktorý citoval spravodajský web The Times of Israel (TOI).

Galantov status súvisí s piatkovou operáciou izraelskej armády, ktorá uskutočnila cielený útok na južnom predmestí libanonskej metropoly Bejrút. Pri nálete prišiel o život veliteľ jednotiek proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh Ibráhím Ákil.

archívne video

Jan Lipavský v Bruseli o riešení izraelsko-palestínskeho konfliktu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

TOI doplnil, že Galant po tejto vojenskej operácii absolvoval jej vyhodnotenie s náčelníkom generálneho štábu izraelskej armády Hercim Halevim, ako aj ďalšími vysokopostavenými dôstojníkmi.

"Sled operácií v novej fáze (vojny) bude pokračovať, kým sa nedosiahne náš cieľ: bezpečný návrat obyvateľov severu do ich domovov," vyhlásil Galant po schôdzke. Generálporučík Halevi v reakcii na Ákilovu smrť avizoval, že izraelská armáda "zlikviduje každého, kto ohrozuje izraelských civilistov".

Objasnil ďalej, že velitelia Hizballáhu, ktorých v piatok izraelská armáda eliminovala, už roky plánovali "7. október na severnej hranici" – ide o narážku na vlaňajší útok palestínskych kománd na juh Izraela, pri ktorom terorizovali a vraždili miestne civilné obyvateľstvo a ktorým sa začala vojna v Pásme Gazy. "Dostali sme ich a dostaneme sa ku každému, kto ohrozuje bezpečnosť občanov Izraelského štátu," avizoval Halevi.

Palestínske militantné hnutie Hamas, ktorého vpád na juh Izraela pred takmer rokom viedol k rozpútaniu vojny v Pásme Gazy, v piatok podvečer odsúdilo "eskaláciu sionistickej agresie" v podobe atentátu na Ákila.

Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari v piatok na brífingu o operácii v Libanone priblížil, že stíhačky izraelského letectva na základe informácií tajných služieb podnikli cielený útok v oblasti Bejrútu, pričom zlikvidovali Ibráhíma Ákila, veliteľa jednotky Radwán" spolu s ďalšími "vysokopostavenými členmi operačnej siete a velenia" jednotky Radwán. Obeťami útoku je údajne približne desať ďalších predstaviteľov hnutia.

Viac o téme: IzraelLibanonBejrútHamasJoav GalantHizaballáhIbráhím Ákil
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu