Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Nemecko chce na vládne špeciály namontovať protiraketové systémy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecko sa chystá nainštalovať protiraketové obranné systémy na tri nové vládne špeciály, ktoré využívajú najmä najvyšší predstavitelia krajiny pre cesty na dlhé vzdialenosti. V piatok o tom informoval týždenník Spiegel, z ktorého správy čerpala agentúra Reuters.

Nemecké ministerstvo obrany chce príslušný kontrakt predložiť na schválenie parlamentnému rozpočtovému výboru do konca roka, píše sa v článku nemeckého týždenníka, ktorý nepribližuje zdroj tejto informácie.

archívne video

Pre nás, aj pre ďalších 48 krajín z OSN sú dôkazy o raketách z KĽDR jasné, tvrdí Valášek (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Tri letecké špeciály typu Airbus A350, využívané prevažne prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom, spolkovým kancelárom Olafom Scholzom a ministerkou zahraničných vecí Annalenou Baerbockovou, budú na trupe lietadla vybavené infračerveným systémom, tvrdí Spiegel.

Systém vyvinutý izraelskou spoločnosťou

Tento moderný systém, vyvinutý izraelskou spoločnosťou Elbit v spolupráci s nemeckým dodávateľom leteckých súčiastok Diehl, podľa týždenníka dokáže zneškodniť hlavice blížiacich sa rakiet pomocou laserových impulzov. Jeho inštalácia bude prebiehať postupne, aby neboli všetky tri lietadlá vyradené z prevádzky v rovnakom čase.

Posledný zo strojov bol odovzdaný nemeckým ozbrojeným silám ešte v júni. Nemecké ministerstvo obrany sa podľa Reuters bezprostredne nevyjadrilo k otázke, ako budú iné vládne lietadlá chránené pred prípadnými raketovými útokmi. Spiegel píše, že systémom sú vybavené mnohé vojenské dopravné lietadlá nemeckého letectva. Takéto obranné systémy sa podľa neho dajú použiť aj pri letoch do krízových oblastí, kde hrozí nebezpečenstvo paľby zo zeme.

Viac o téme: VládaObranaNemeckoŠpeciályProtiraketové systémy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu