Sobota21. september 2024, meniny má Matúš, zajtra Móric

Na Blízkom východe sa schyľuje k veľkému výbuchu: Hizballáh potvrdil smrť svojho veliteľa pri izraelskom útoku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hussein Malla)

NEW YORK - Libanonský minister zahraničných vecí Abdalláh Búhabíb varoval Bezpečnostnú radu OSN v New Yorku pred "veľkým výbuchom" v rámci stupňujúcich sa útokov medzi Izraelom a militantným proiránským hnutím Hizballáh pôsobiacom v Libanone. Informovala o tom agentúra DPA.

"Buď táto Bezpečnostná rada prinúti Izrael zastaviť svoju agresiu... alebo budeme tichými svedkami veľkého výbuchu, ku ktorému sa v tieto dni schyľuje," vyhlásil Búhabíb v piatok. "Musíte pochopiť ešte predtým než bude príliš neskoro, že tento výbuch neušetrí ani Východ ani Západ a vráti nás späť do temného stredoveku," povedal libanonský šéf diplomacie. Búhabíb obvinil Izrael z koordinovaných výbuchov tisícok pagerov a vysielačiek walkie-talkie hnutia Hizballáh, ktoré tento týždeň v Libanone zabili najmenej 37 ľudí a zranili 3000, vrátane civilistov.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Izrael sa zatiaľ k zodpovednosti za útoky verejne neprihlásil

Búhabíb v New Yorku zdôraznil, že Izrael nedodržiava princípy medzinárodného a humanitárneho práva. "Kým Izrael pácha tieto činy, sme svedkami iba jemného vyjadrenia ľútosti (zo strany Bezpečnostnej rady), čo Izrael len posmeľuje k nedodržiavaniu medzinárodných rezolúcií, z ktorých žiadna nebola implementovaná proti Izraelu od roku 1948," vyhlásil minister. "Výsledkom potom je, že z Izraela sa stal darebácky štát."

Smrť veliteľa

Proiránske militantné hnutie Hizballáh v piatok potvrdilo, že izraelský útok v Bejrúte pripravil o život jeho vysokopostaveného veliteľa a jedného zo zakladajúcich členov Ibráhima Ákila. Informovala o tom agentúra AP.

Hizballáh opísal Ákila ako "veľkého džihádistického veliteľa", ktorý sa "pripojil k sprievodu svojich bratov, veľkých martýrov, po požehnanom živote naplnenom džihádom, prácou, bolesťou, obetami, nebezpečenstvom, výzvami, úspechmi a víťazstvami". Ákil bol členom Rady džihádu, najvyššieho vojenského orgánu hnutia. Spojené štáty vypísali za dolapenie Ákila odmenu sedem miliónov dolárov, pretože ho chceli stíhať za jeho úlohu pri bombovom útoku na kasárne americkej námornej pechoty v Bejrúte z roku 1983, ako aj za podiel na vzatí amerických a nemeckých rukojemníkov v Libanone v 80. rokoch 20. storočia. Izrael sa ho neúspešne pokúsil eliminovať začiatkom 90. rokov 20. storočia.   

Viac o téme: Smrťútok IzraelLibanonHizballáhHamasVýbuch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu