Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Obnova po záplavách v Dolnom Rakúsku môže trvať roky

Záplavy v Rakúsku
Záplavy v Rakúsku (Zdroj: SITA/AP Photo/Heinz-Peter Bader)

VIEDEŇ – Náprava škôd spôsobených záplavami v Rakúsku z posledných dní potrvá možno aj niekoľko rokov, uviedla vo štvrtok hajtmanka spolkovej krajiny Dolné Rakúsko Johanna Miklová-Leitnerová. Podľa jej slov si obnova vyžiada "národnú solidaritu", informujeme na základe správ agentúr DPA a APA.

Dolné Rakúsko, ktoré obklopuje rakúske hlavné mesto Viedeň a susedí aj so Slovenskom, zasiahli záplavy mimoriadne vážne. Podľa zástupcu hajtmanky (premiérky krajinskej vlády) Stephana Pernkopfa v Dolnom Rakúsku povodne takéhoto rozsahu ešte nikdy neboli. Pernkopf pred novinármi zdôraznil, že následky pomohlo výrazne zmierniť zhruba 800 projektov protipovodňovej ochrany vybudovaných za posledných 22 rokov.

archívne video

Rieka Dunaj po kulminácií v centre Bratislavy (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Odrezaných od sveta zostáva desať obcí alebo oblastí

Povodňová situácia sa medzičasom zlepšuje, na všetkých miestach hladiny klesajú. V Dolnom Rakúsku evidujú asi 300 neobývateľných budov, pred niekoľkými dňami ich bolo 1400. Odrezaných od sveta zostáva desať obcí alebo oblastí. Celkový rozsah skôr podľa miestnych predstaviteľov nemožno stále presne odhadnúť. Rakúska spolková vláda zvýšila objem financií vo fonde na pomoc pri oprave infraštruktúry a kompenzáciu škôd na majetku na miliardu eur.

Viedenský dopravný podnik Wiener Linien (WL) vo štvrtok uviedol, že nepriaznivé počasie z uplynulých dní malo v rakúskej metropole bezprecedentné dôsledky pre tamojšiu verejnú dopravu. V nasadení bolo 700 zamestnancov WL. Napriek protipovodňovým opatreniam museli z metra odčerpať celkovo 960.000 litrov vody a vyčistiť tam päť kilometrov trate.

Viac o téme: ObnovaZáplavyRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu