Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Obyvateľom Klagenfurtu odporúčajú prevárať pitnú vodu: Našli v nej baktérie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

KLAGENFURT - Mestský úrad v Klagenfurte, metropole rakúskej spolkovej krajiny Korutánsko, v piatok oznámil, že pitná voda bola na niektorých miestach kontaminovaná enterokokmi. Zdravotný úrad preto preventívne odporúča piť v celom meste len prevarenú vodu. Informuje o tom verejnoprávna televízia ORF.

Baktérie enterokoky sú bežnou súčasťou životného prostredia (voda, pôda), nachádzajú sa v normálnej črevnej flóre u zvierat i ľudí, ako aj vo fermentovaných potravinách, ako sú syry alebo údeniny. Prítomnosť enterokokov vo vode je jedným z indikátorov jej znečistenia fekáliami. Niektoré kmene sú však patogénne a môžu spôsobovať okrem iného zápal čriev a močových ciest, infekčnú endokarditídu či meningitídu.

archívne video

Bezplatná analýza vody sa teší veľkej popularite (Zdroj: TASR/František Iván)

Zvýšené množstvá baktérií zistili na viacerých miestach Klagenfurtu pri rutinnej kontrole, ktorá sa vykonáva každé tri týždne. Kým sa zistí príčina kontaminácie, úrad odporúča prevárať pitnú vodu aspoň tri minúty alebo ako alternatívu piť len kupovanú balenú vodu. Toto odporúčanie platí najmenej dva dni.

Člen predstavenstva spoločnosti Stadtwerke Klagenfurt Erwin Smole povedal, že pri hľadaní príčiny kontaminácie sa preverujú aj vodojemy a čerpacie systémy. Nevylúčil, že mohlo dôjsť k poškodeniu vodovodného potrubia pri stavebných prácach.

Viac o téme: BaktériePitná vodaRakúskoKlagenfurt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu