Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Rieky Morava a Dunaj ustupujú, na Záhorí sa situácia stabilizuje: V Komárne komplikuje situáciu spodná voda

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Rieky Morava a Dunaj ustupujú, na Záhorí sa situácia stabilizuje. Devínska cesta v Bratislave je síce pre autá sprístupnená, situáciu však naďalej komplikujú protipovodňoví turisti. Konštatuje to predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba na základe informácií zo štvrtkového zasadnutia krízového štábu kraja.

"Na rannom krízovom štábe padlo rozhodnutie, že Devínska cesta sa môže sprístupniť osobným automobilom. Situáciu však naďalej komplikujú protipovodňoví turisti, takže policajné hliadky na mieste kontrolujú oprávnenosť vstupu do obce," približuje Droba s tým, že sa to týka len miestnych obyvateľov a vlastníkov nehnuteľností.

archívne video

Diaľnica D2 pri výjazde na Zohor z Bratislavy je zaplavená (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj )

Mestské časti Devín a Devínska Nová Ves čaká podľa neho veľa práce, odstraňovanie bariér, popadaných stromov či sanácia škôd. Na Devíne zároveň popadali aj skaly z brala. Prosí preto obyvateľov, aby boli trpezliví a riadili sa pokynmi hasičov, vojakov a polície.

Uzavreté zostávajú naďalej parky v Stupave aj Malinove

Cyklistov zároveň vyzýva, aby nepreliezali zábrany a nevstupovali na mosty ponad Moravu, teda ani na Cyklomost slobody ani VysoMarch. O ich otvorení bude Bratislavský kraj informovať. "Najskôr musíme počkať, kým opadne voda a následne skontrolovať technický stav, statiku," podotýka Droba. Uzavreté zostávajú naďalej parky v Stupave aj Malinove. Pri Divadle Aréna na petržalskej strane Dunaja zostávajú zábrany z dôvodu ochrany. Zlepšuje sa tiež situácia v Domove sociálnych služieb a zariadenie pre seniorov Kaštieľ v Stupave.

Problémy obyvateľom spôsobuje na viacerých miestach spodná voda

Rieka Dunaj v Komárne by mala v nasledujúcich hodinách kulminovať na úrovni 836 centimetrov. Na viacerých miestach v záplavových oblastiach sa vyliala, za protipovodňovými múrmi však mestu nehrozí žiadne nebezpečenstvo, zhodnotila okresná protipovodňová komisia.

Obyvateľom spôsobuje na viacerých miestach problémy spodná voda. V objektoch nachádzajúcich sa v rizikových lokalitách boli prijaté potrebné opatrenia. Obyvateľom i firmám v týchto lokalitách pomáhajú príslušníci mestskej polície. V ranných hodinách boli na najkritickejších miestach umiestnené vrecia s pieskom. V pohotovosti sú príslušné orgány, okresný úrad verejného zdravotníctva monitoruje kvalitu vody. Hladina Dunaja v Komárne aktuálne dosahuje 824 centimetrov. Po kulminácii sa očakáva len pomalý pokles vody, potvrdila radnica. Druhý stupeň povodňovej aktivity bol vyhlásený aj pre rieku Váh. Obe rieky sú pod stálym dohľadom.

Viac o téme: DunajJuraj DrobaZáhorieMorava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu