Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Libanon zakazuje pejdžre a vysielačky na všetkých letoch z letiska v Bejrúte

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hassan Ammar)

BEJRÚT - Libanonské úrady civilného letectva zakázali pejdžre a vysielačky vo všetkých lietadlách odlietajúcich z medzinárodného letiska Rafíka Harírího v Bejrúte, píše štvrtková správa z agentúry AP.

Úrady v Libanone vyzvali všetky letecké spoločnosti, aby o zákaze pejdžrov a vysielačiek na letisku a v lietadlách informovali cestujúcich. Varovali, že ak ochranka letiska u niektorého z cestujúcich takéto zariadenia nájde, bude mu skonfiškované.

archívne video

Hizballáh v Libanone sleduje rovnakú extrémistickú a nebezpečnú ideológiu ako Hamas a strieľa na sväté miesta v Izraeli, uviedol Daniel Hagari (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Zákaz súvisí s utorkovou sériou výbuchov malých komunikačných zariadení, tzv. pejdžrov, ktorú nasledovali v stredu explózie vysielačiek. Išlo o zariadenia používané najmä členmi militantnej skupiny Hizballáh.

K výbuchom došlo v rôznych častiach Libanonu. Pri prvej sérii výbuchov prišlo o život 12 ľudí, pri druhej najmenej 20. Zranenia rôzneho stupňa závažnosti utrpelo asi 3000 ľudí. Podľa libanonského ministerstva zdravotníctva je na jednotkách intenzívnej starostlivosti viac ako 300 ľudí. Ďalších asi 400 osôb potrebuje chirurgický zákrok a iné náročnejšie liečebné postupy.

Ministerstvo objasnilo, že v stredu explodovali väčšie komunikačné zariadenia, čo spôsobilo väčšie škody, aj rozsiahlejšie zranenia. Zahŕňajú "vnútorné krvácanie, poranenia brucha a iných častí tela vrátane krvácania do mozgu", informovalo ministerstvo.

Viac o téme: LetiskoVysielačkyLibanonBejrútPejdžre
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu