Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Sieť X je vďaka aktualizácii pre mnohých používateľov v Brazílii opäť prístupná

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRAZÍLIA - Sociálna sieť X sa v stredu stala pre mnohých používateľov v Brazílii prístupnou, vďaka novej aktualizácii, ktorá obišla príkaz na zablokovanie siete vydaný minulý mesiac tamojším Najvyšším súdom. Informujú o tom správy z agentúr Reuters a AFP.

Brazílska asociácia poskytovateľov internetu a telekomunikácií (ABRINT) uviedla, že návrat X bol možný v dôsledku aktualizácie aplikácie na softvér Cloudflare, ktorý používa neustále sa meniace IP adresy. V predchádzajúcom systéme sa podľa AFP používali špecifické IP adresy, ktoré fungovali ako domáce adresy serverov alebo počítačov a bolo ich možné jednoduchšie zablokovať.

archívne video

VIDEOROZHOVOR Sociálne siete sú obrovským rizikom. Sú prípady, kedy deti siahli po krajnom riešení, hovorí kandidátka do EP M. Lexmann (KDH) (Zdroj: Vladimír Anjel)

Nové zmeny "značne komplikujú blokovanie aplikácie," uviedla brazílska asociácia, podľa ktorej by blokovanie mohlo ovplyvniť aj ostatné služby.

Najvyšší brazílsky súd a vlastník siete X, americký miliardár Elon Musk, vedú spory v súvislosti so šírením dezinformácií na sociálnej sieti X, ktorá dlhodobo odmieta zaplatiť pokuty a určiť svojho právneho zástupcu v Brazílii. Z dôvodu nerešpektovania týchto nariadení súd koncom augusta pristúpil k dočasnému vypnutiu tejto platformy v celej krajine.

Musk, ktorý tento príkaz odsúdil ako cenzúru, reagoval tým, že zatvoril prevádzky sociálnej siete X v Brazílii a ukončil jej tamojšie obchodné aktivity. Sociálna sieť X má podľa AFP v Brazílii viac ako 22 miliónov používateľov. Počet Brazílčanov, ktorí majú po novej aktualizácii prístup k sieti, nie je známy, píše Reuters.

Viac o téme: XBrazília
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu