Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

Austrálsky premiér pripomenul Muskovi spoločenskú zodpovednosť sociálnych médií

Elon Musk
Elon Musk (Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

SYDNEY - Austrálsky premiér Anthony Albanese v sobotu kritizoval miliardára a magnáta v oblasti technológií Elona Muska, ktorý jeho vládu označil za "fašistov", pretože prišla s návrhmi zákonov na pokutovanie sociálnych médií za šírenie dezinformácií. Informovala o tom agentúra AFP.

Austrália začiatkom tohto týždňa predstavila zákon o boji proti dezinformáciám, ktorý za porušenie povinností v oblasti bezpečnosti v online priestore navrhuje aj udeľovanie pokút technologickým gigantom, a to až do výšky piatich percent ich ročného obratu. "Fašisti," napísal v reakcii na to Musk vo štvrtok na svojej sociálnej sieti X, predtým známej ako Twitter.

archívne video

Povodne v Austrálii si vyžiadali už 20 obetí (Zdroj: Profimedia)

Albanese však v sobotu Muskovi pripomenul, že sociálne médiá "nesú spoločenskú zodpovednosť". Dodal, že ak tomu Musk nerozumie, hovorí to viac o ňom ako o austrálskej vláde. Výmena názorov medzi Muskom a austrálskymi predstaviteľmi je poslednou v dlhotrvajúcom spore s austrálskou vládou o regulácii sociálnych médií.

Nové opatrenia

Austrálska vláda momentálne zvažuje viacero nových opatrení, ktoré by spoločnostiam pôsobiacim v oblasti sociálnych médií umožnili prevziať väčšiu zodpovednosť za obsah na svojich platformách – vrátane zákazu ich používania pre osoby mladšie ako 16 rokov.

Musk, ktorý sa označuje za "absolutistu slobody prejavu", sa dostal do konfliktu s politikmi a aktivistami pre digitálne práva na celom svete, vrátane Európskej únie. V Brazílii bola sieť X fakticky suspendovaná po tom, čo ignorovala sériu súdnych príkazov. Musk na to zareagoval tým, že sudcu označil za diktátora hrajúceho sa za sudcu.

Viac o téme: DezinformácieElon MuskAnthony Albanese
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu