Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Zrútenie mosta v Baltimore: Vláda USA žiada odškodné, loď bola zanedbaná

Baltimore
Baltimore (Zdroj: TASR/AP/Mark Schiefelbein)

WASHINGTON - Americké ministerstvo spravodlivosti v stredu na súde v štáte Maryland podalo civilnú žalobu na majiteľa a prevádzkovateľa kontajnerovej lode, ktorá v marci spôsobila zrútenie dôležitého mosta v meste Baltimore, a žiada odškodné vo výške dovedna 100 miliónov dolárov. Na lodi sa podľa žalobcu šetrilo bez ohľadu na smernice a zanedbané boli aj známe problémy s elektrickou inštaláciou. Informuje správa agentúry AP.

Náraz kontajnerovej lode MV Dali do nosného piliera Francis Scott Key Bridge z 26. marca spôsobil zrútenie viac ako 2,5 kilometra dlhého štvorprúdového diaľničného mosta cez rieku Patapsco. Zahynulo pri tom šesť stavebných robotníkov, ktorí sa v tom čase nachádzali na moste. Úrady tiež na niekoľko mesiacov uzavreli prístav v Baltimore, ktorý je jedným z najväčších nákladných prístavov v USA.

archívne video

Vyjadrenie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka pred zasadnutím vlády (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Vláda Spojených štátov teraz žiada od dvoch spoločností sídliacich v Singapure - Grace Ocean Private Limited a Synergy Marine Private Limited - kompenzáciu vo výške vyše 100 miliónov dolárov za náklady spojené s odstraňovaním následkov nehody. Do sumy nie je zahrnuté opätovné vybudovanie mosta. Vzhľadom na to, že ho predtým postavil aj vlastnil štát Maryland, očakáva sa, že takisto podá žalobu so žiadosťou o odškodné.

Vo federálnej žalobe sa uvádzajú výdavky použité na núdzovú reakciu a odstránenie približne 50.000 ton ocele a iných materiálov z vody, ako aj na znovuotvorenie prístavu. Tieto náklady by mali podľa ministra spravodlivosti Merricka Garlanda "znášať spoločnosti, ktoré spôsobili haváriu, a nie americkí daňoví poplatníci".

Tejto tragédii sa dalo celkom predísť

"Tejto tragédii sa dalo celkom predísť, nebyť rozhodnutia spoločností poveriť zle pripravenú posádku vedením plavidla, ktoré okrem toho bolo absolútne nespôsobilé na plavbu," píše sa v dokumente. Podľa rezortu spravodlivosti boli mechanické a elektrické systémy na lodi nesprávne udržiavané, čo spôsobilo výpadok prúdu, loď sa stala neovládateľnou a narazila do mostného piliera.

Predbežné vyšetrovanie amerického Národného úradu pre bezpečnosť dopravy zistilo, že kontajnerová loď mala počas 12 hodín pred nehodou až štyri výpadky elektriny. Dvadsaťdva členov posádky z Indie po náraze do mosta uviazlo na lodi na niekoľko týždňov, keďže zostala zakliesnená pod tonami betónu a ocele.

Viac o téme: LoďUSAVládaBaltimore
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu