Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Nové výbuchy v Libanone zabili 20 ľudí: Explodovali vysielačky!

V Libanone explodovali vysielačky Zobraziť galériu (3)
V Libanone explodovali vysielačky (Zdroj: SITA/AP Photo/Hassan Ammar)

BEJRÚT, TEL AVIV - Najmenej 20 mŕtvych a 450 zranených si dnes v Libanone vyžiadala nová séria explózií, informovalo podľa agentúr dnes večer libanonské ministerstvo zdravotníctva, čím aktualizovalo pôvodnú bilanciu 14 mŕtvych. Podľa agentúry Reuters opäť vybuchli komunikačné zariadenia využívané príslušníkmi libanonského militantného hnutia Hizballáh, tentoraz vysielačky. K explóziám došlo v hlavnom meste Bejrúte aj na juhu krajiny.

V utorok v Libanone prišlo o život 12 ľudí, vrátane dvoch detí, a ďalších bezmála 3000 ich utrpelo zranenia pri sérii explózií pagerov. Hizballáh a libanonské úrady utorkové explózie pripísali Izraelu. Ten sa k nim však neprihlásil. Hovorca iránskej vlády dnešné a utorkové útoky označil za "terorizmus sionistického režimu", čo je označenie, ktoré používa pre Izrael.

archívne video

Elitné špeciálne jednotky Hizballáhu predstavuje bezprostrednú hrozbu smerom k severnej hranici Izraela (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Izraelský minister obrany Joav Galant dnes podľa AP v príhovore k vojakom povedal, že sa Izrael ocitá na začiatku novej fázy vojny a že sa po mesiacoch bojov s palestínskym teroristickým hnutím Hamas zameria na sever. Minister sa priamo nezmienil o explóziách v Libanone, ale označil prácu armády a tajných služieb za "veľmi pôsobivú". Náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi medzitým dnes poznamenal, že "Izrael má oveľa viac schopností", ktoré doteraz neboli využité v boji s Hizballáhom, a že izraelským cieľom je umožniť Izraelčanom žijúcim na severe krajiny návrat domov, napísal server The Times of Israel. "Platí pravidlo, že vždy, keď dosiahneme určitú fázu, sme už pripravení razantne pokračovať v ďalších dvoch krokoch. V každej fáze by mal Hizballáh zaplatiť vysokú cenu," povedal Halevi.

V Libanone explodovali vysielačky
Zobraziť galériu (3)
V Libanone explodovali vysielačky  (Zdroj: SITA/AP Photo/Hassan Ammar)

Niekoľko výbuchov sa dnes podľa AP ozvalo v blízkosti pohrebu troch členov Hizballáhu a dieťaťa zabitého pri utorkovom útoku. Podľa libanonskej štátnej tlačovej agentúry traja ľudia dnes zahynuli pri explóziách v provincii Bikáa.

Na sociálnych sieťach kolujú zábery zachytávajúce dnešné výbuchy a fotografie zničených zariadení. Podľa libanonských médií k explóziám došlo okrem iného na bejrútskom predmestí Dahíja, ktoré je baštou Iránom podporovaného Hizballáhu. Spravodajský server BBC informuje, že obyvatelia Dahíje sa obávajú ďalších explózií a ľudia na mieste sa zastavujú na uliciach a navzájom sa vyzývajú, aby nepoužívali mobilné telefóny. V libanonskom prístavnom meste Sajdá (Sidon) podľa AP došlo k explóziám v obchode s mobilnými telefónmi a v predajni áut. Presný rozsah škôd je v tejto chvíli nejasný.

Vysokopostavený zástupca Hizballáhu a zároveň bratranec jeho šéfa Hasana Nasralláha podľa serveru The Times of Israel pohrozil, že "útoky budú rozhodne unikátne" potrestané. "Bude krvavo unikátna pomsta," dodal s tým, že Nasralláh všetko povie vo štvrtok a že nastane nový boj s nepriateľom.

V Libanone explodovali vysielačky
Zobraziť galériu (3)
V Libanone explodovali vysielačky  (Zdroj: SITA/AP Photo/Hassan Ammar)

Reuters s odvolaním sa na nemenovaný bezpečnostný zdroj napísal, že vysielačky, ktoré dnes explodovali, Hizballáh kúpil zhruba pred piatimi mesiacmi, teda v rovnakom čase ako pagery, ktoré vybuchli v utorok. Vysokopostavený libanonský bezpečnostný zdroj a tiež ďalší zdroj Reuters uviedli, že izraelská tajná služba Mossad do pagerov pred niekoľkými mesiacmi vložila trhavinu, kým ich Hizballáh doviezol do Libanonu.

Hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby dnes uviedol, že Spojené štáty sa naďalej intenzívne podieľajú na diplomatickom úsilí, aby zabránili eskalácii konfliktu medzi Izraelom a Hizballáhom v Libanone. Dodal, že Spojené štáty neboli do výbuchov komunikačných zariadení zapojené.

Taiwanská firma Gold Apollo tvrdí, že pagery vyrobila firma BAC Consulting so sídlom v Budapešti. Podľa maďarskej vlády však firma BAC Consulting nemá v Maďarsku žiadne výrobné priestory a spomínané zariadenia ani nikdy neboli na maďarskom území. Podľa spravodajského serveru Axios Izrael aktivoval nálože v pageroch skôr, ako pôvodne plánoval, kvôli obavám, že celý plán Hizballáh čoskoro odhalí.

Hizballáh (Alláhova strana) je militantné islamistické (šiitské) hnutie a politická strana v Libanone, má svojich ministrov vo vláde a poslancov v libanonskom parlamente. Hizballáh je kľúčovým spojencom Iránu aj palestínskeho teroristického hnutia Hamas a zároveň najmocnejšou ozbrojenou silou v Libanone. Mnohé krajiny, vrátane Spojených štátov, Británie, Ligy arabských štátov a niekoľkých arabských štátov, ho tiež označujú za teroristickú organizáciu. Európska únia zaradila na európsky zoznam teroristických organizácií len vojenské krídlo hnutia. Naopak, Rusko považuje Hizballáh za legitímnu spoločensko-politickú silu Libanonu.

Viac o téme: ExplóziaVysielačkyIzraelLibanonHizballáhPagery
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu