Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Stopli ich! Medzinárodnou operáciou odstavili platformu Ghost: Obľubovali ju zločinci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HAAG - Operáciou medzinárodných bezpečnostných zložiek sa podarilo odstaviť platformu Ghost určenú na šifrovanú komunikáciu, prostredníctvom ktorej sa vo veľkom uskutočňoval obchod s narkotikami a pranie špinavých peňazí, informoval v stredu Európsky policajný úrad (Europol). V súvislosti s vyšetrovaním, ktoré sa ešte neskončilo, zatkli 51 podozrivých z viacerých krajín, píše správa agentúry Reuters.

Platforma získala obľubu v radoch kriminálnych organizácií pre jej pokročilé funkcie zabezpečenia. Používala tri šifrovacie štandardy a ponúkala možnosť, aby sa všetky správy na cieľovom telefonáte samé vymazali. Nástroj používali tisícky ľudí na celom svete, objasnil Europol v tlačovej správe. Odstavenie platformy tak znamená významný úder pre globálne siete organizovaného zločinu.

archívne video

Polícia zadržala hekera, ktorý páchal počítačovú trestnú činnosť v Nemecku (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

"Išlo skutočne o globálnu hru na mačku a myš a dnes sa táto hra skončila," povedal námestník výkonnej riaditeľky Europolu Jean-Philippe Lecouffe novinárom. Operácia zabránila niekoľkým ohrozeniam na životoch, viedla k uzavretiu výrobne narkotík v Austrálii a na celosvetovej úrovni viedla k zadržaniu zbraní, narkotík a vyše jedného milióna eur v hotovosti, informoval Europol.

"Dnes sa zreteľne ukázalo, že skryté kriminálne siete nedokážu uniknúť našej kolektívnej práci bez ohľadu na to, ako si o sebe myslia, že sú skryté," povedala výkonná riaditeľka Europolu Catherine De Bolleová. Servery platformy sa nachádzali vo Francúzsku a na Islande, vlastníci spoločnosti v Austrálii a finančné aktíva v USA. Operácia sa ako súčasť širšieho boja proti organizovanému zločinu uskutočnila s pomocou austrálskych, kanadských, francúzskych, islandských, írskych, talianskych, holandských, švédskych a amerických úradov.

Viac o téme: VyšetrovanieZločinciEuropolOperáciaOst: Obľubovali ju zločinci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu