Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Čínska armáda sledovala nad Taiwanským prielivom americké lietadlo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Michel Euler)

PEKING - Čínska armáda oznámila, že sledovala americké lietadlo, ktoré prelietalo v utorok nad Taiwanským prielivom. Zároveň prisľúbila, že bude "rázne brániť národnú suverenitu", informuje o tom agentúra AFP.

"Americké protiponorkové hliadkovacie lietadlo P-8A preletelo 17. septembra cez Taiwanský prieliv," uviedol hovorca východného operačného velenia čínskej armády Li Si. Operačné velenie "zorganizovalo stíhačky, aby sledovali lietadlo a držali proti nemu stráž", uviedol Li Si s tým, že vojaci konali v súlade so zákonom. "Vojaci sú neustále v pohotovosti, aby rázne bránili národnú suverenitu a bezpečnosť a regionálny mier a stabilitu," uviedol Li.

archívne video

Ivan Štefanec o výstave orchideí pôvodom z Taiwanu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia napriek tomu, že má tento ostrov od roku 1949 nezávislú vládu. Peking zároveň tvrdí, že má jurisdikciu nad Taiwanským prielivom, s čím nesúhlasia Spojené štáty a Taiwan, podľa ktorých ide o medzinárodné vody.

Peking v nedeľu obvinili Nemecko zo zvyšovania bezpečnostných rizík v Taiwanskom prielive, pretože cezeň preplávali dve nemecké lode.

Viac o téme: LietadloArmádaUSAČínaTaiwan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu