Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Európsky parlament po oboznámení sa so zložením exekutívy EÚ pripraví vypočutie eurokomisárov

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.
Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. (Zdroj: TASR/Yves Herman/Pool Photo via AP)

BRUSEL/ŠTRASBURG - Utorňajšie oznámenie predsedníčky Európskej komisie (EK) Ursulyvon der Leyenovej o zložení novej exekutívy EÚ, už aj s pridelením konkrétnej pracovnej agendy eurokomisárom, pre Európsky parlament (EP) pripravuje pôdu na začatie procesu preverovaní a vypočúvaní komisárov.

Ako prvý krok teraz Výbor EP pre právne veci preskúma vyhlásenia dezignovaných komisárov o príjmoch, aby preveril ich integritu a možné konflikty záujmov. Potom sa spustí proces vypočúvania v jednotlivých pracovných výboroch europarlamentu.

archívne video

Žiga Faktor o procese vypočúvania v EP nominantov na eurokomisárov (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Odpovede každého dezignovaného člena EK na písomné otázky europoslancov budú zverejnené na webovej stránke EP ešte pred osobným vypočutím.

Konferencia predsedov EP zorganizuje proces vypočúvania na základe odporúčania Konferencie predsedov výborov EP. Každý z dezignovaných eurokomisárov bude vyzvaný, aby sa dostavil pred príslušný parlamentný výbor alebo výbory na vypočutie, ktoré bude trvať tri hodiny. V prípade obzvlášť veľkých alebo komplexných portfólií, ktoré zahŕňajú viac ako jeden výbor, môže vypočutie trvať až štyri hodiny.

Vypočúvania sa budú vysielať naživo

Všetky vypočúvania nominantov na eurokomisárov sa budú vysielať naživo. Parlament dezignovaných komisárov zhodnotí na základe ich všeobecných a komunikačných schopností, európskej angažovanosti a osobnej nezávislosti a znalosti o pridelenom portfóliu.

Koordinátori pracovných výborov vyhodnotia výsledok vypočúvania a pripravia hodnotiaci list pre každého dezignovaného eurokomisára. Na schválenie je potrebný súhlas koordinátorov zastupujúcich aspoň dve tretiny členov výboru. Ak sa nedosiahne, europoslanci si môžu vyžiadať ďalšie informácie prostredníctvom dodatočných písomných otázok alebo obnoveného vypočutia, ktoré bude trvať 1,5 hodiny.

Hodnotiace listy

Hodnotiace listy sa zasielajú Konferencii predsedov EP, ktorá môže vyhlásiť proces vypočúvania za ukončený a povoliť zverejnenie všetkých hodnotiacich listov. V prípade úspešných potvrdzovacích vypočutí predsedníčka EK predstaví svoje kolégium komisárov a program exekutívy EÚ na najbližšej plenárnej schôdzi EP. Nasledovať bude rozprava a hlasovanie o zvolení alebo zamietnutí Európskej komisie ako celku väčšinou odovzdaných hlasov.

Viac o téme: ZloženieKomisiaVypočutieEurópsky parlamentEurokomisári
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu