Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

EÚ pošle osem protipožiarnych lietadiel do Portugalska kvôli lesným požiarom

Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič
Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič (Zdroj: TASR/Olivier Hoslet, Pool Photo via AP)

BRUSEL - Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že mobilizovala osem protipožiarnych lietadiel, ktoré pomôžu Portugalsku hasiť silné lesné požiare v severnej časti krajiny.

K vyslaniu lietadiel dôjde po portugalskej aktivácii Mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany (rescEU). Skupinu ôsmych protipožiarnych lietadiel tvoria dve zo Španielska, dve z Talianska, dve z Francúzska a dve z Grécka.

archívne video

Prvé dve lietadlá F-16 prileteli na Slovensko (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Ide už o druhý prípad cez toto leto, keď Portugalsko aktivovalo mechanizmus rescEU kvôli lesným požiarom. Lietadlá ako súčasť flotily rescEU a Európskeho rezervného fondu civilnej ochrany finančne podporuje Európska komisia.

"Naša rýchla reakcia s ôsmymi hasičskými lietadlami zo štyroch členských štátov podčiarkuje silu európskej spolupráce v čase krízy. Nepretržite pracujeme na zabezpečení aby sa potrebná podpora dostala k tým, ktorí bojujú s požiarmi v teréne," vysvetlil eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič. Koordinačné centrum EK pre núdzové reakcie (ERCC), ktoré je v nepretržitej prevádzke, vyslalo svojho styčného dôstojníka, ktorý podporí komunikáciu portugalských orgánov s EÚ.

Viac o téme: PomocLesný požiarPortugalskoJanez Lenarčič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu