Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Stredoázijské krajiny vyzvali Berlín na normalizáciu vzťahov s Talibanom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Saifullah Zahir)

ASTANA - Viacero stredoázijských lídrov v utorok vyzvalo Nemecko na normalizáciu vzťahov s režimom Talibanu v Afganistane. Scholz je v kazašskom hlavnom meste Astana na summite stredoázijských krajín. Informuje o tom agentúra DPA.

Nemecký kancelár sa v hlavnom meste Astane stretol so zástupcami piatich krajín Strednej Ázie, pričom Afganistan hraničí až s tromi z nich - Turkménskom, Uzbekistanom a Tadžikistanom.

archívne video

Taliban, Afganistan, lietadlo 2 (Zdroj: Twitter.com/Aurora Intel)

Scholz sa preto vyjadroval obozretne na adresu Afganistanu a poukázal najmä na rozsiahle obmedzovanie ženských práv v tejto krajine. "To, čo sa tam deje, je neakceptovateľné," zdôraznil kancelár. "Je nám úplné jasné, že táto vláda sa dostala k moci nelegitímne a v krajine v súčasnosti dochádza k mnohým zmenám, ktoré sú veľmi deprimujúce," ozrejmil.

Nemecko je kritické voči islamistickému hnutiu

Nemecko je kritické voči islamistickému hnutiu Taliban a v rámci vojny proti terorizmu vedenej Spojenými štátmi v uplynulých desaťročiach vyslalo do Afganistanu svoje bojové jednotky. Taliban prišiel vtedy na istý čas o moc.

Hovorca nemeckého ministerstva zahraničných vecí už na konci augusta uviedol, že Berlín nepristúpi k normalizácii vzťahov so súčasným afganským režimom pre spôsob vládnutia Talibanu. Ten sa zmocnil Kábulu počas chaotického odchodu západných síl v auguste 2021, pretože afganská vláda podporovaná Západom padla veľmi rýchlo.

Viac o téme: SummitNemeckoKazachstanTalibanNormalizácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu