Pondelok23. september 2024, meniny má Zdenka, zajtra Ľubor, Ľuboš

Na nemecko-poľskej hranici stúpa hladina Odry: Očakávajú najvyšší povodňový stupeň

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Ondrej Hercegh)

BERLÍN - Hladina Odry na nemecko-poľskej hranici ďalej stúpa. Na troch meracích miestach v Braniborsku dnes platí prvý povodňový stupeň, čaká sa ale, že sa tento týždeň hladina dostane až na najvyšší štvrtý. Naproti tomu v Sasku, ktoré v posledných dňoch sledovalo s obavami hladinu Labe, už na žiadnom mieste neplatí zvýšené povodňové nebezpečenstvo, vyplýva z dát celonemeckej povodňovej centrály.

V Braniborsku, kam odra prináša vodu z Česka a Poľska, platí prvý povodňový stupeň už niekoľko dní v Ratzdorfe, kde sa do Odry vlieva Lužická Nisa a ktorý silno poničili povodne v roku 1997. Vlna sa presunula ale už aj ďalej po toku a prvého stupňa dosiahla hladina rieky už aj vo Frankfurte nad Odrou.

archívne video

Silný prúd rieky v Dolnom Sliezsku zobral so sebou auto (Zdroj: X/Polski Łobuz)

Výstavba protipovodňových stien

V Ratzdorfe preto dnes začnú s výstavbou protipovodňových stien, štvrtý povodňový stupeň tu možno podľa okresného rady Franka Steffena očakávať v utorok. Hladina by mohla vystúpiť k šiestim metrom, bežne sú to dva metre. Vo Frankfurte najvyšší stupeň povodňového nebezpečenstva, ktorý znamená zaplavenie obývaných častí, čakajú v stredu. Štvrtý stupeň sa vyhlasuje pri hladine šiestich metrov, bežne je v pohraničnom meste hladina na dvoch metroch. Osobitnú pozornosť venujú úrady mosta, ktorý spája nemecký Frankfurt nad Odrou a poľské Slubice, ktorý sa v prípade silných záplav uzavrie pre tranzitnú dopravu.

"Budú to pravdepodobne najhoršie povodne od roku 2010," varoval v sobotu braniborský krajinský premiér Dietmar Woidke, ktorý v nedeľňajších krajinských voľbách priviedol svoju sociálnu demokraciu k víťazstvu. Vyzval, aby ľudia nebezpečenstvo povodní nepodceňovali.

V uplynulých dňoch sa veľkých záplav obávali v Nemecku predovšetkým spolkové krajiny pri hraniciach s Českom - Sasko a Bavorsko. Ani v jednej z nich nakoniec voda na rozdiel od Česka, Poľska či Rakúska veľké škody nenapáchala. V Sasku už neplatí žiadny povodňový stupeň a povodňová vlna na Labi sa presunula do susednej spolkovej krajiny Saska-Anhaltska, kde ale rieka zostáva na prvom stupni varovania. Taktiež Dunaj a jeho veľké prítoky na juhovýchode Bavorska sa vrátili do normálu.

Viac o téme: PovodeňZáplavyNemeckoPoľskoOdra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu