Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Venezuela intenzívnejšie potláča nesúhlas a protesty po voľbách

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Boris Vergara)

CARACAS - Venezuelská vláda po júlových prezidentských voľbách "dramaticky zintenzívnila" úsilie o potlačenie pokojných protestov a posilnila represívne mechanizmy. Uvádza to správa vyšetrovacej misie Organizácie spojených národov zverejnená v utorok. Informuje o tom agentúra Reuters.

Podľa správy bolo cieľom venezuelských orgánov odstrániť opozíciu, zabrániť šíreniu nezávislých informácií či kritických názorov a tiež "vedome a zámerne" brániť pokojným protestom.

archívne video

Robert Fico o likvidácii politického režimu vo Venezuele

Podľa venezuelských volebných orgánov a najvyššieho súdu prezidentské voľby vyhral prezident Nicolas Maduro. Podrobné výsledky však doteraz neboli zverejnené a priaznivci opozičného kandidáta Edmunda Gonzáleza Urrutiu označili Madurovo víťazstvo za podvod. Opozícia podľa vlastného sčítania hlasov za víťaza považuje Urrutiu. Začiatkom septembra požiadal o politický azyl v Španielsku po tom, čo na neho vydal venezuelský súd zatykač.

Počas protestov prišlo o život 25 osôb

Počas protestov prišlo o život približne 25 osôb a ďalších 2400 úrady zadržali, pričom 24 z 25 úmrtí zapríčinili strelné rany, pripomína Reuters. Madurova vláda však obvinila opozíciu z úmrtí počas protestov a protestujúcich označila za "extrémistov" a "fašistov".

"Hlavné orgány verejnej moci upustili od akéhokoľvek náznaku nezávislosti a otvorene sa podriadili exekutíve," uvádza sa v správe. "Potláčanie" protestov podľa vyšetrovania vedenie k strachu obyvateľstva, politike umlčania a odradeniu opozície.

Správa tiež informovala, že od roku 2019 sa zvýšil počet obvinení z nepozorovaných "nútených zmiznutí", ako aj správ o krutom zaobchádzaní a mučení. Rada OSN pre ľudské práva zriadila v roku 2019 vyšetrovaciu misiu pre Venezuelu, ktorej mandát sa predĺžil do septembra tohto roka.

Viac o téme: VoľbyProtestySprávaOSNVenezuelaPrezident
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu