Pondelok30. september 2024, meniny má Jarolím, zajtra Arnold

Tisícky ľudí v Portugalsku protestovali proti ilegálnej imigrácii

(Zdroj: TASR/Lusa-António Cotrim)

LISABON - V uliciach Lisabonu sa v nedeľu zhromaždili tisíce protestujúcich, aby vyjadrili svoj hnev voči "ilegálnej" a "nekontrolovanej" imigrácii. Informovala o tom agentúra AFP.

Protest zorganizovala krajne pravicová Chega, ktorá je treťou najväčšou politickou stranou v krajine. Demonštranti držali v rukách portugalské vlajky a spievali národnú hymnu. Transparenty v dave požadovali "koniec masovej imigrácie" a vyhostenie imigrantov vinných zo zločinov. "Imigrácia je veľmi dobrá vec, ale sú k nej potrebné pravidlá," zdôraznila Cecilia Guimaraesová, 66-ročná učiteľka ktorej rodičia emigrovali do Kanady. "My sme emigrovali legálne. Tak by sa to malo diať v rozvinutej krajine," povedala pre AFP.

Poslanec strany Chega Rui Afonso uviedol, že Portugalsko a ostatné európske krajiny nemôžu imigrantov skontrolovať, čím vzniká "pocit ohrozenia" pretože "nepoznáme ich minulosť". Na proteste sa objavil aj líder strany Andre Ventura. V tohtoročných voľbách Chega zaznamenala výrazný úspech a počet jej parlamentných kresiel narástol štvornásobne. Podiel cudzincov žijúcich v Portugalsku minulý rok prudko vzrástol o 33,6 percent na viac než jeden milión, čo je približne jedna desatina celej populácie.

Viac o téme: ProtestPortugalskoImigrácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu