Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

V Japonsku žije vyše 95-tisíc ľudí starších než 100 rokov: Väčšinu tvoria ženy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TOKIO - Počet ľudí starších než 100 rokov prevýšil v Japonsku 95.000 a dosiahol nový rekord. Takmer 90 percent z nich tvoria ženy, vyplýva z údajov japonskej vlády zverejnených v utorok. Informuje o tom agentúra AFP.

K 1. septembru žilo v Japonskou 95 119 ľudí starších ako 100 rokov, čo predstavuje medziročný nárast o 2980 osôb. Podľa údajov ministerstva zdravotníctva je z tohto počtu 83 958 žien a 11 161 mužov.

archívne video

Tajfún Vongfong

Údaje poukazujú na demografickú krízu súvisiacu so zmenšovaním a starnutím populácie, ktorá sužuje štvrtú najväčšiu ekonomiku sveta. Počet Japoncov starších než 65 rokoch dosiahol takisto rekordných 35,25 milióna a táto veková skupina tvorí takmer 30 percent obyvateľstva krajiny.

Najstarší človek sveta

V Japonsku v súčasnosti žije aj najstarší človek sveta. Tomiko Itooková má 116 rokov a narodila sa 23. mája 1908, vyplýva z údajov Gerontologickej výskumnej skupiny (GRG) sídliacej v Spojených štátov. Predchádzajúca držiteľka tohto rekordu María Branyasová zomrela v augusta vo veku 117 rokov v Španielsku.

Demografická kríza v Japonsku sa postupne zhoršuje. Zväčšujúca sa populácia starších ľudí vedie k vyšším výdavkom za zdravotnú starostlivosť a sociálne zabezpečenie a zároveň k zmenšovaniu pracovnej sily potrebnej na hradenie týchto výdavkov. Japonská vláda sa snaží prijímať opatrenia na spomalenia starnutia a zmenšovania populácie, no v tejto oblasti nedosahuje výraznejšie úspechy. V krajine sa preto postupne zvyšuje aj vek odchodu do dôchodku.

Viac o téme: PopuláciaŠtatistikaJaponskoStoročníStárnutie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu