Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

USA podporujú návrh, aby v Bezpečnostnej rade OSN mali zastúpenie africké i malé ostrovné štáty

Bezpečnostná rada OSN
Bezpečnostná rada OSN (Zdroj: SITA/AP)

NEW YORK - Spojené štáty americké podporujú návrh, aby v Bezpečnostnej rade OSN vznikli dva posty stálych členov pre africké štáty a jeden post nestáleho člena, na ktorom by sa striedali malé ostrovné rozvojové štáty.

V noci na štvrtok o tom informovala agentúra Reuters, podľa ktorej to americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová oficiálne oznámi vo štvrtok na zasadnutí Rady pre zahraničné vzťahy - amerického think-tanku špecializujúceho sa na zahraničnú politiku USA a ich medzinárodné vzťahy. Tento krok prichádza v čase, keď sa USA snažia napraviť vzťahy s Afrikou, kde mnohé štáty nie sú spokojné s podporou Washingtonu pre vojnu Izraela v Pásme Gazy, a prehĺbiť kontakty s tichomorskými ostrovmi, ktoré sú dôležité pre boj proti vplyvu Číny v tomto regióne.

archívne video

Minister vnútra Informuje o záveroch rokovania Bezpečnostnej rady vlády SR (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Thomasová-Greenfieldová v rozhovore pre Reuters vyjadrila nádej, že toto oznámenie "posunie túto agendu vpred spôsobom, aby sme v určitom bode v budúcnosti mohli dosiahnuť reformu Bezpečnostnej rady", čo označila za súčasť politického odkazu dosluhujúceho amerického prezidenta Joea Bidena. Presadzovanie návrhu na vytvorenie dvoch stálych postov pre Afriku v BR OSN a "rotujúceho" kresla pre malé ostrovné rozvojové štáty je dodatkom k dlhodobej podpore Washingtonu pre návrh, aby India, Japonsko a Nemecko v BR OSN získali status stálych členov.

Bezpečnostná rada OSN je poverená udržiavaním medzinárodného mieru a bezpečnosti

Veľvyslankyňa USA pri OSN Thomasová-Greenfieldová súčasne v rozhovore pre agentúru Reuters spresnila, že Washington nepodporuje rozšírenie práva veta nad rámec piatich krajín, ktoré ho majú. Bezpečnostná rada OSN je poverená udržiavaním medzinárodného mieru a bezpečnosti a má právomoc uvaliť sankcie a zbrojné embargá a povoliť použitie sily.

Keď bola v roku 1945 založená OSN, Bezpečnostná rada mala 11 členov. To sa v roku 1965 zvýšilo na 15 členov, zložených z desiatich zvolených štátov slúžiacich dvojročné funkčné obdobie a piatich stálych národov s právom veta (Rusko, Čína, Francúzsko, USA a Británia). K zmenám, pokiaľ ide o členov Bezpečnostnej rady, bude môcť dôjsť až po zmene a doplnení zakladajúcej Charty OSN, čo si vyžaduje schválenie a ratifikáciu dvoma tretinami členov Valného zhromaždenia OSN, vrátane piatich mocností s právom veta v BR OSN.

Je problém s jej efektivitou?

Reuters pripomína, že o reforme BR OSN a OSN sa hovorí už viac ako desať rokov. Potreba zmien sa zintenzívnila v súvislosti s geopolitickým súperením, ktoré sa v BR OSN prejavilo aj vetovaním zásadných návrhov - ako napr. v prípade vojny na Ukrajine, keď Rusko ako stály člen BR OSN môže vetovať akýkoľvek návrh rezolúcie, ktorý ho za rozpútanie a pokračovanie vojny odsudzuje, informujeme. Generálny tajomník OSN António Guterres vo svojom vyhlásení zo stredy podporil reformu BR OSN, pretože "presne zodpovedá situácii po druhej svetovej vojne". Dodal, že je problém s jej efektivitou, preto je potrebné reformovať ju.

Viac o téme: USABezpečnostná rada OSNAfrické štátyOstrovné štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu