Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Kolumbijský prezident vyzval na vyšetrenie nákupu špionážneho softvéru Pegasus

Gustavo Petro
Gustavo Petro (Zdroj: SITA/AP Photo/Leonardo Munoz)

BOGOTA - Kolumbijský prezident Gustavo Petro v stredu požiadal generálnu prokuratúru, aby preverila nákup špionážneho softvéru Pegasus za 11 miliónov dolárov. Podľa neho mohol byť za predchádzajúcej vlády použitý na sledovanie opozičných politikov, v noci na štvrtok o tom informovala agentúra Reuters.

Prezident Petro v televíznom vysielaní vyjadril údiv nad tým, ako je možné z krajiny v lietadle vyviezť 11 miliónov dolárov v hotovosti a ako je možné len tak ísť do Izraela kúpiť softvér, ktorý sa následne "možno celé mesiace" využíva na monitorovanie cudzích mobilov.

archívne video

Hajšel v Európskom parlamente o správe, ktorá požaduje kontrolu nad špionážnymi softvérmi (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Spyware Pegasus vyvinula izraelská kybernetická spoločnosť NSO Group. Možno ho skryto a bez vedomia majiteľov inštalovať do mobilných telefónov a ďalších zariadení s rôznymi verziami operačných systémov iOS a Android. Umožňuje nielen sledovanie komunikácie z telefónu a jeho používanie, ale aj zisťovať jeho polohu. Skryto dokáže používať aj jeho mikrofón a fotoaparát a zmeniť mobil na zariadenie na nahrávanie zvuku alebo videa.

Firma deklaruje, že softvér jej klienti majú využívať výlučne na boj proti terorizmu. Investigatívni novinári a organizácie Forbidden Stories a Amnesty International však pred časom zistili, že v poslednom desaťročí túto službu zneužívali aj tajné služby či autoritárske režimy na sledovanie aktivistov občianskej spoločnosti, ochrancov ľudských práv, politickej opozície a novinárov. Často takto sledovali aj svojich spojencov.

Na koho sledovanie bol použitý?

Prezident sa tiež zaujímal, či bol softvér Pegasus použitý na sledovanie jeho samotného alebo iných politikov. Dodal, že ak sa tak stalo, žiada vysvetlenie, na základe akého právneho odôvodnenia. Petro požiadal riaditeľa analytického útvaru organizácie proti praniu špinavých peňazí UIAF a policajného riaditeľa, aby odovzdali príslušné dokumenty a softvér generálnej prokuratúre, aby prípad vyšetrila. Prezident zdôraznil, že túto kauzu treba objasniť.

Viac o téme: NákupŠpionážKolumbiaPegasusGustavo Petro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu