Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Bude sa konať mimoriadne zasadnutie rady vlády pre ľudské práva, informovalo Ministerstvo spravodlivosti

 Ministerstvo spravodlivosti Zobraziť galériu (2)
Ministerstvo spravodlivosti (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Mimoriadne zasadnutie Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť sa bude konať 19. septembra. Informovalo o tom Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR v reakcii na výzvu niektorých členov rady na jeho zvolanie pre výsledky auditu dotácií v oblasti ľudských práv.

"Predmetom vnútorného auditu Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky bolo overiť dotačný systém v oblasti ľudských práv a jeho spoľahlivosť v rámci prvej výzvy na rok 2024. Tento audit nebol zameraný na samotné mimovládne organizácie, ktoré o dotácie žiadajú, ale na nastavenie tohto dotačného systému, na existenciu rizík, ktoré umožňujú vznik konfliktu záujmov, zaujatosť alebo účelovosť osôb zapojených do administrácie žiadostí," vysvetlil rezort.

archívne video

Vyjadrenie Roberta Kaliňáka z Úradu vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Reagoval aj na kritiku členov rady o tom, že nekomunikoval so zástupcami mimovládok a ďalších inštitúcií v rade o zámere zmeniť štatút Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť. Ozrejmil, že po predložení materiálu do medzirezortného pripomienkového konania informoval členov rady o jeho začatí, aby získal ich pripomienky.

Členovia rady v utorok (10. 9.) informovali o ich žiadosti na MS o zvolanie mimoriadneho zasadnutia z dôvodu výsledkov auditu dotácií v oblasti ľudských práv. Tvrdili, že MS bezodkladne neinformovalo mimovládky o týchto výsledkoch a nereaguje na ich žiadosti o zverejnenie správy z auditu. Kritizovali aj snahu MS o zmenu štatútu rady. "Hoci ide o poradný orgán MS SR, zmenu štatútu ministerstvo zaradilo do medzirezortného pripomienkového konania bez konzultácie s mimovládnymi organizáciami ako členmi a členkami rady," tvrdili.

Susko avizoval zvolať radu

Šéf rezortu spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) avizoval na minulotýždňovom rokovaní vlády, že chce pre výsledky auditu pri dotáciách v oblasti ľudských práv zvolať radu vlády pre ľudské práva. Urobiť tak však plánoval až po ukončení celého procesu. Poukázal na to, že audit odhalil manipulácie a porušenie zákona pri prideľovaní dotácií.

Bude sa konať mimoriadne
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: VládaĽudské právaZasadnutieMinisterstvo spravodlivosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu