Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Desivé svedectvo Trumpa o pokuse o atentát: Obvinil z neho Harrisovú a Bidena

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: TASR/AP Photo/Charles Krupa)

WASHINGTON - Bývalý americký prezident Donald Trump, ktorý sa v novembrových voľbách usiluje o návrat do Bieleho domu, počas prenosu na sieti X opísal, ako ho ochranka v nedeľu odviedla z golfového ihriska, keď na jeho okraji uvidela ozbrojeného muža. Incident, ktorý sa podľa vyšetrovateľov javí ako pokus o atentát, exprezident pripísal rétorike svojich politických nepriateľov.

Trump poznamenal, že hral golf počas pekného dňa, keď začul "pravdepodobne štyri či päť výstrelov". Okamžite ho z miesta evakuovala tajná služba. Tú pochválil za to, že odviedla výbornú prácu tým, že jej agenti rozpoznali strelca a zaútočili naňho potom, čo zahliadli hlaveň pušky v kroví, a tiež ho odviedli z golfového ihriska. Akonáhle jeho strážcovia zistili nebezpečenstvo, "hýbali sa pekne svižne", povedal Trump podľa serveru BBC News. Síce by rád ešte poslal loptičku do jamky, "ale rozhodli sme sa, že odtiaľ vypadneme", povedal v prvom verejnom vystúpení po incidente.

archívne video

Bývalý americký prezident Donald Trump si bol zahrať svoj obľúbený golf (Zdroj: Profimedia)

Bývalý prezident tiež pripomenul útok proti jeho životu, ktorému čelil v júli v Pensylvánii. Keď bol opýtaný, čím tento vývoj vysvetľuje, ukázal na predvolebnú rétoriku svojich oponentov. Sám pritom politiky Demokratickej strany vykresľuje ako zločincov, ktorí sa snažia zničiť USA, a neustále vyhlasuje, že "už nebudeme mať krajinu", keď voľby prehrá.

"Máme tu veľa rétoriky. Veľa ľudí si myslí, že (na vine sú) demokrati, keď hovoria o hrozbe pre demokraciu a o tom všetkom," povedal Trump na otázku týkajúcu sa pozadia dvoch možných pokusov o atentát za približne dva mesiace. "Zdá sa, že obaja boli radikálni ľavičiari," dodal ohľadom páchateľa z Pensylvánie a nového podozrivého bez toho, aby pre toto tvrdenie poskytol dôkazy.

Na Trumpa 13. júla v meste Butler strieľal 20-ročný Thomas Matthew Crooks z neďalekého predmestia Pittsburghu, po niekoľkých výstreloch ho na mieste zabili ostreľovači. Crooks po sebe nezanechal žiadny odkaz, v ktorom by svoj čin vysvetľoval, a podľa vyšetrovateľov nemal jasnú ideológiu.

Podozrivý zadržaný v nedeľu na Floride, ktorým je 58-ročný Ryan Wesley Routh, si zatiaľ vypočul dve obvinenia týkajúce sa nelegálneho držania strelnej zbrane. Je ale podľa agentúry AP možné, že proti nemu budú ešte vznesené vážnejšie obvinenia. Podľa riaditeľa americkej tajnej služby Ronalda Roweho podozrivý pri údajnom pokuse o atentát vôbec nevystrelil.

"Je možné, že Boh chce, aby som bol prezidentom, aby som zachránil túto krajinu," vyhlásil Trump v rozhovore vysielanom v noci na dnešok. "To nikto nevie," pokračoval exprezident, ktorého na júlovom mítingu guľka zasiahla do ucha.

V nedeľu hral golf na svojom ihrisku pri floridskom rezorte Mar-a-Lago, keď si členovia jeho ochranky všimli hlavne pušky trčiace zo živého plotu a začali na ozbrojeného muža strieľať. Routh z miesta ušiel a polícia ho chytila neskôr. Na mieste nechal zbraň, dva batohy a GoPro kameru. Záznamy polohy Routhovho mobilu podľa obžaloby ukazujú, že podozrivý bol pri Trumpovom golfovom ihrisku už približne 11 hodín predtým, ako ho odhalila exprezidentova ochranka.

Prezident Joe Biden po nedeľnom incidente vyjadril úľavu, že Trump je v poriadku, a uviedol, že v USA nie je miesto pre politické násilie. Neskôr povedal novinárom, že Tajná služba "potrebuje väčšiu pomoc". Kampaň Kamaly Harrisovej, ktorá sa s Trumpom stretne v novembrovej voľbe, sa podľa televízie CNN nebude k nedeľnému incidentu politicky vyjadrovať a akékoľvek vyhlásenie sa ponesie v rovnakom duchu ako doterajšie vyjadrenie Bieleho domu. "Toto nie je politický moment," uviedol poradca kampane demokratickej kandidátky na prezidentku USA.

Viac o téme: StreľbaAtentátUSADonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu