Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Srbsko urobilo ďalší krok k obnoveniu povinnej vojenskej služby

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul)

BELEHRAD - Ministri srbskej vlády v piatok odsúhlasili plán na opätovné zavedenie povinnej vojenskej služby, ktorú v krajine zrušili pred 14 rokmi. Podľa agentúry Reuters, o tom v piatok informoval srbský prezident Aleksandar Vučič, ktorý tento súhlas privítal ako dôležitý krok k zlepšeniu pripravenosti krajiny na obranu.

Vláda vo svojom vyhlásení uviedla, že v rámci realizácie toho zámeru vytvorí v krátkom čase pracovnú skupinu. Zámer obnoviť povinnú vojenskú službu oznámil Vučič pred týždňom. Pre mladých mužov má byť vojenská služba povinná, pričom 60 dní strávia výcvikom a 15 dní praktickým vojenským cvičením. Pre mladé ženy bude vojenská služba dobrovoľná.

archívne video

Slovensko posiela na maďarsko-srbské hranice 40 policajtov (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Niektorí vojenskí experti tento plán kritizovali, pričom poukazovali aj na jeho cenovú náročnosť. Mali i pochybnosti o tom, ako takáto krátka vojenská služba a výcvik prispeje k obranyschopnosti krajiny. Srbsko povinnú vojenskú službu zrušilo v roku 2011 a odvtedy sa plne spolieha na svoju profesionálnu armádu, ktorá je však slabo platená a zle vybavená. Po profesionalizácii armády zostali v Srbsku pôsobiť dobrovoľnícke zbory a k dispozícii sú aj záložníci.

Vojenská služba v Chorvátsku

Rozhodnutie Srbska o návrate k povinnej vojenskej službe korešponduje s podobným krokom susedného členského štátu NATO – Chorvátska –, ktorého minister obrany začiatkom septembra oznámil, že povinná branná povinnosť, pozastavená v roku 2008, bude od 1. januára 2025 zavedená znovu.

Srbsko, ktoré si zachováva vojenskú neutralitu, vstúpilo v roku 2006 do programu NATO Partnerstvo za mier a v roku 2015 podpísalo Individuálny akčný plán pre partnerstvo, ktorý predstavuje najvyššiu úroveň spolupráce pre krajiny neašpirujúce na vstup do Aliancie.

Viac o téme: ArmádaSchváleniePovinnáSrbskoVojenská služba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu