Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Povodne v Česku: Premiér Fiala sľubuje rýchlu pomoc, zatiaľ však nie je čas vyčísľovať škody

Petr Fiala
Petr Fiala (Zdroj: SITA/AP Photo/Peter Dejong)

PRAHA - Podľa českého premiéra Petra Fialu zatiaľ nenastal čas vyčísľovať škody, ktoré v republike spôsobili povodne. Aktuálne je potrebné zaistiť základné potreby ľudí v zasiahnutých oblastiach a ďalšia pomoc sa bude riešiť neskôr. Povedal to v pondelok počas návštevy Jeseníka, ktorý patrí medzi najviac postihnuté mestá.

"Najprv je potrebné pomôcť s infraštruktúrnymi vecami, či už je to obnova signálu, možností komunikácie, aby ľudia neboli odrezaní od informácií, obnova dodávok elektriny, sprejazdnenie ciest, aby sa tam dala dopravovať pomoc. To všetko je potrebné urobiť vo veľmi krátkom čase," povedal Fiala. Popri tom je podľa neho nutné zaistiť všetky nevyhnutné životné potreby – pitnú vodu, lieky a potraviny. Ak to inak nepôjde, pomoc podľa jeho slov zaistia aj letecky.

archívne video

Medzi Holíčom a českým Hodonínom stavajú od poludnia protipovodňovú bariéru (Zdroj: TASR/Michal Svítok, Ivan Kríž)

"Teraz ešte nie je čas na vyčísľovanie škôd, ale potom sa všetci môžu spoľahnúť na to, že ich v tom nenecháme," podotkol s tým, že sa budú musieť spojiť finančné prostriedky zo stany štátu, krajov a obcí.

Poďakoval sa všetkým

Poďakoval sa všetkým, ktorí kritickú situáciu pomáhajú zvládať. Niekedy musia podľa jeho slov riešiť aj prípady, ktoré by nemuseli nastať, ak by ľudia počúvali pokyny starostov a pracovníkov Integrovaného záchranného systému.

Dôvodom návštevy Jeseníka bolo podľa ministra vnútra Víta Rakušana aj overiť, či plány krízového štábu v zasiahnutých oblastiach aj skutočne fungujú. Zhodnotil, že dodávka cisterien do postihnutých oblastí musí byť rýchlejšia.

Česko je v súvislosti s povodňami podľa jeho slov v kontakte aj s okolitými krajinami. "Naše záchranné zložky poskytujú informácie do Poľska, na Slovensko. Predovšetkým v tých hraničných oblastiach, kde katastrofa nepozná hranice, tá spolupráca je," povedal šéf rezortu vnútra a zopakoval, že zahraničná pomoc zatiaľ nie je potrebná.

Čo sa týka krajských a senátnych volieb, ktoré by sa v Česku mali uskutočniť tento piatok a sobotu, vznikla podľa Rakušana na ministerstve vnútra pracovná skupina, ktorá by v prípade potreby mala zabezpečiť ich riadny priebeh. Výsledok rokovania tejto skupiny prednesie minister vláde. Zdôraznil, že odloženie volieb nie je iba úradný akt, ale musí byť dané rozhodnutím parlamentu, teda zákonom.

Viac o téme: Návšteva PovodneČRJeseníkPetr FialaRakušan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu