Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Situácia u našich susedov je dramatická: Poľské Opole vyhlásilo povodňový poplach, Rakúsko hlási prvé obete

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP Photo)

VARŠAVA - Starosta poľského mesta Opole kvôli zhoršujúcej sa situácii na Odre vyhlásil povodňový poplach. V Nise, ktorú v nedeľu večer zaliala Kladská Nisa, hladina klesá. Informujú o tom poľské médiá. Kvôli záplavám na juhu a juhozápade Poľska sa dnes koná mimoriadne zasadnutie poľskej vlády, ktorá v zasiahnutých oblastiach vyhlási stav prírodnej katastrofy. Na základe toho úrady dostanú vyššie právomoci s cieľom účinnejšie bojovať proti živlu a jeho následkom.

21:02 Pre záplavy, ktoré v posledných dňoch zasiahli aj Rakúsko, tamojšie politické strany zrušili alebo odložili predvolebné akcie naplánované na pondelok. Ako podľa TASR v pondelok informovala agentúra Reuters, v nedeľu popoludní politikov na pauzu v predvolebnej kampani vyzval spolkový kancelár Karl Nehammer. Argumentoval, že treba všetku energiu a pozornosť sústrediť na zvládnutie prírodnej katastrofy a pomoc tým, ktorých zasiahla.

Parlamentné voľby v Rakúsku sa budú konať 29. septembra. V súvislosti s extrémnym počasím a jeho dôsledkami boli v pondelok zrušené rôzne predvolebné akcie politických strán a televízne predvolebné diskusie odložili.

Karl Nehammer
Zobraziť galériu (3)
Karl Nehammer  (Zdroj: SITA/AP Photo/Lisa Leutner, File)

Nehammer však napriek svojej výzve zostal na očiach verejnosti: navštívil Dolné Rakúsko, predsedal operatívnym schôdzkam vo Viedni a dohliadal na reakciu na krízu, pričom pravidelne zverejňoval svoje fotografie a videá na sociálnych sieťach.

16:07 Poľsko vyčlenilo jednu miliardu zlotých (234 miliónov eur) na pomoc obetiam záplav na juhu krajiny, oznámil v pondelok premiér Donald Tusk. Informujú o tom agentúry Reuters a PAP. "Obrátil som sa na ministra financií a v tejto chvíli sme zabezpečili rezervnú miliardu zlotých pre potreby lokalít a ľudí zasiahnutých povodňami," uviedol Tusk na tlačovej konferencii.

Podľa Tuska môžu ľudia postihnutí povodňami požiadať o okamžitú pomoc do výšky 10.000 zlotých (2341 eur), ďalej o pomoc až do výšky 100.000 zlotých (23.412 eur) na opravu domov či hospodárskych budov a o pomoc do výšky 200.000 zlotých (46.824 eur) na rekonštrukciu obytných budov. "Minister financií ma uistil, že v súlade s našimi očakávaniami nebudú chýbať prostriedky na okamžitú a dlhodobú pomoc," povedal poľský premiér.

Donald Tusk
Zobraziť galériu (3)
Donald Tusk  (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

12:56 Poľské ministerstvo životného prostredia prisľúbilo v pondelok pomoc 21 miliónov zlotých (4,9 milióna eur) pre oblasti zasiahnuté záplavami v dôsledku extrémnych dažďov. TASR o tom informuje podľa správy agentúry PAP.

Poľská ministerka životného prostredia Paulina Hennig-Kloska navštívila v pondelok miesta postihnuté záplavami v Opolskom vojvodstve na juhozápade Poľska. "Tieto milióny chceme posilniť prostriedkami vo výške približne 100 miliónov zlotých (23 miliónov eur) v pôžičkách s nízkym úrokom," uviedla počas návštevy. Podľa ministerky pôjde prvá časť peňazí hasičom, centrám krízové manažmentu a miestnym úradom, aby mohli nakúpiť elektrické generátory, vrecia s pieskom a vybavenie na ochranu budov. Následne budú ďalšie prostriedky vynaložené na boj s dôsledkami prírodnej katastrofy.

12:45 Hladina rieky Labe naďalej stúpa, uviedli v pondelok predstavitelia východonemeckého mesta Drážďany. Zároveň vydali varovanie pred možnými záplavami v obývaných oblastiach, informuje TASR podľa agentúry DPA. Očakáva sa, že hladina Labe v priebehu dňa prekročí šesťmetrovú hranicu, čo znamená vyhlásenie tretieho stupňa povodňovej aktivity. Túto úroveň už rieka prekročila v obci Schöna neďaleko hraníc s Českou republikou. Tretí stupeň povodňovej aktivity bol vyhlásený aj pozdĺž rieky Nisa pri meste Zhorelec (Görlitz) pri poľských hraniciach, kde hladina vystúpala na 5,56 metra.

V Opole hladina Odry nad ránom prekročila šesť metrov. "Vyhlásenie protipovodňového poplachu znamená ďalšie sledovanie valov a technických zariadení a tiež povolanie všetkých záchranných zložiek do nepretržitej pohotovosti," vysvetlil opoľský starosta Arkadiusz Wiśniewski.

Dnes skoré ráno začala klesať hladina Kladskej Nisy v meste Nisa, kde bola ťažká situácia v nedeľu večer a kde napríklad hasiči evakuovali celú nemocnicu. Tá je mimo prevádzky, upozornilo dnes vedenie mesta. Ľudia v Nise sú bez dodávok pitnej vody, pretože poškodená je pravdepodobne vodárenská sieť. Opravárenské čaty zatiaľ kvôli záplavám nemôžu lokalizovať miesto, kde je potrubie poničené.

Ako "stav zúfalstva a veľkej ľudskej drámy" opísal reportér serveru onet.pl situáciu v Kladsku, ktorého centrum sa v nedeľu octlo pod vodou. "Predstavte si, že úroveň Nisy pre vyhlásenie poplachu je 2,5 metra. V strašnom roku 1997 voda dosiahla úroveň 6,5 metra, včera (v nedeľu) sme mali osem metrov," uviedol reportér. Dodal, že dnes ráno čo chvíľu v meste výdatne pršalo. Poľský hydrometeorologický ústav spresnil, že hladina Kladskej Nisy sa v Kladsku dostala o skoro 150 centimetrov vyššie ako pri katastrofálnej povodni v roku 1997. Veľká voda podľa neho teraz poškodila aj automatické zariadenie na meranie množstva vody. Poľské ministerstvo školstva informovalo, že v oblastiach zasiahnutých záplavami dnes zostalo zatvorených viac ako 350 škôlok a škôl.

Záplavami zasiahnuté Dolné Rakúsko čaká ďalší dážď

V záplavami zasiahnutých Dolných Rakúšanoch sa dnes čakajú ďalšie zrážky a meteorológovia podľa serveru Die Presse varujú, že situácia sa upokojí až v polovici týždňa. Vo Viedni je zložitá dopravná situácia, pretože je obmedzená premávka na štyroch trasách metra. Zástupca dolnorakúskej hejtmanky Stephan Pernkopf povedal, že v najbližších dvoch dňoch má na meter štvorcový napršať až 60 milimetrov. Silný dážď sa očakáva najmä dnes dopoludnia.

Poplach bol vyhlásený v meste Klosterneuburg severne od Viedne. Voda od sveta odrezala časti ležiace v údoliach, hlavnými ulicami sa podľa radnice nedá prejsť. Hrozia zosuvy pôdy a pády stromov. Podobná situácia je v celom širšom okrese Tulln. Rakúske dráhy (ÖBB) do štvrtkového večera predĺžili výzvu, aby sa ľudia nevydávali na cesty, ak to nie je nevyhnutné. Spoločnosť zrušila premávku na hlavných tratiach vedúcich na juh a západ od Viedne. Týka sa to napríklad rýchlikov medzi rakúskou metropolou a Salzburgom alebo Štajerským Hradcom (Graz).

V Neulengbachu neďaleko Sank Pöltenu zachránili dvaja policajti kolegyňu, ktorú strhla povodeň a nad vodou zostala len vďaka tomu, že sa držala stĺpu elektrického vedenia. Keď k nej dorazili, bola už po krk ponorená. "Neuralgickými bodmi sú teraz Sankt Pölten, Kremže a Tulln," povedal dolnorakúskych hasičov Franz Resperger. Záchranári aj v noci na dnes evakuovali ľudí zo zasiahnutých miest.

V obytných budovách objavili dve obete povodní

Povodne v Rakúsku si podľa tamojšej polície vyžiadali v pondelok dve ďalšie obete na životoch, informujeme na základe správy agentúry DPA. Ide o mužov vo veku 70 a 80 rokov zo spolkovej krajiny Dolné Rakúsko, spresnili miestne úrady. Obaja zomreli vo vnútri ich domov, ktoré zaplavili masy vody. V nedeľu zahynul pri odčerpávaní vody zo zatopenej pivnice v Dolnom Rakúsku jeden z hasičov, pripomína DPA. Na východe Rakúska už niekoľko dní prevláda neutíchajúci silný dážď. V dôsledku záplav museli doposiaľ vypratať viac než 1800 budov a voda zaplavila aj množstvo ulíc a ciest. Spolkovú krajinu Dolné Rakúsko úrady vyhlásili za oblasť katastrofy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu