Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Silný dážď a záplavy sužujú aj oblasť Dolného Rakúska: Pri zásahu zomrel jeden hasič

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

VIEDEŇ - Pri zásahu pri povodniach spôsobených búrkou Boris zomrel v rakúskej spolkovej krajine Dolné Rakúsko hasič. Na tlačovej konferencii to dnes oznámila hejtmanka Dolných Rakús Johanna Miklová-Leitnerová. Úrady už skôr označili Dolné Rakúsko za oblasť postihnutú živelnou pohromou.

VIDEO V obci Koválovec sa vybrežil potok a zaplavil domy a pivnice

V obci Koválovec sa vybrežil potok a zaplavil domy a pivnice (Zdroj: TASR/Michal Svítok, Ivan Kríž)

aktualizované o 15:20 Ulice a domy v niektorých častiach rakúskej metropoly Viedeň zostali po niekoľkých dňoch nepretržitého silného dažďa zaplavené vodou, informuje agentúra DPA a APA. Úroveň hladiny rieky Wien pri Kennedyho moste v západnej časti rakúskeho hlavného mesta stúpla z pôvodných 50 na 2,26 metra za jediný deň, uviedli tamojšie pohotovostné zložky.

"Žiaľ, pri povodňovej operácii už zomrel jeden hasič," povedala na tlačovej konferencii hejtmanka Dolných Rakús Johanna Miklová-leitnerová. Vyjadrila ľútosť nad stratou života, ďalšie podrobnosti k tejto udalosti neuviedla.Vyhlásenie oblasti postihnutej pohromou dáva úradom rozšírené právomoci, napríklad nariadenie evakuácie. "Situácia sa pre masívne zrážky v celej spolkovej krajine naďalej zhoršuje," povedal už skôr námestník hejtmanky Dolných Rakús Stephan Pernkopf. V najbližších hodinách sa očakáva ďalších 50 milimetrov zrážok.

V rakúskom hlavnom meste sa vyliala z brehov rieka Viedeňka a zaplavila niekoľko domov v časti Penzing. Ľudia z oblasti boli podľa hasičov evakuovaní v skorých ranných hodinách. K niektorým budovám sa možno dostať iba na člnoch.Dolné Rakúsko už si vyžiadali pomoc hasičov z iných spolkových krajín a tiež asistenčnú misiu rakúskych ozbrojených síl. Na niektorých miestach hrozia aj zosuvy pôdy, pretože hlina je podmáčaná a podľa krajinských úradov sa dá predpokladať, že početné dediny nebudú v najbližších hodinách dosiahnuteľné po súši, respektíve že prístup do nich bude ťažký.

Cez noc bolo v Dolných Rakúšanoch povolaných 1159 hasičských jednotiek ku 4490 zásahom. Hasiči sa podieľajú predovšetkým na vyslobodzovaní ľudí z budov alebo vozidiel, odčerpávaní vody a odstraňovaní škôd spôsobených búrkami. Vo viacerých obciach boli ľudia v uliciach blízko rieky vyzvaní, aby opustili svoje domovy.Obzvlášť nebezpečná je situácia okolo riek Kamp a Kremž (Krems), ktoré sa vlievajú do Dunaja. Nádrž Ottenstein, ktorá je na Kampe, je už takmer po okraj naplnená a očakáva sa, že pretečie. Na rieke Dyji (Thaya) v okrese Waidhofen bola prekročená úroveň storočnej vody.Rakúska železničná spoločnosť ÖBB pozastavila vlakovú dopravu na úseku dlhom 25 kilometrov, ktorý vedie pozdĺž Dunaja, a to medzi mestami Amstetten a St. Valentín. Vlaky nahradili autobusy.

V častiach Rakúska za štyri dni napršalo viac, než zvyčajne za celý september

V niektorých povodňami postihnutých oblastiach Rakúska za štyri dni napršalo toľko zrážok, koľko zvyčajne zaznamenajú za celý mesiac september, uviedol v nedeľu rakúsky spolkový Úrad pre geológiu, geofyziku, klimatológiu a meteorológiu Geosphere Austria.Meteorologické meracie stanice v meste St. Pölten, metropole spolkovej krajiny Dolné Rakúsko, napríklad zaznamenali 300 až 350 milimetrov dažďových zrážok, čo zodpovedá 350 litrom na meter štvorcový.

V Rakúsku navyše naďalej prší a situáciu komplikuje aj silný vietor. Podľa údajov spomenutého úradu tam namerali na horách vietor s rýchlosťou viac než 125 kilometrov za hodinu.Vplyv tlakovej níže bude v krajine pretrvávať aj v priebehu pondelka a dážď by mal podľa predpovedí ustať až v utorok.

Viac o téme: ZáplavyHasičúmrtieRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu