Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

Eurokomisia povolila vyššie zálohové platby pre poľnohospodárov z krajín Európskej únie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že povolila členským štátom EÚ vyplácať vyššie zálohové platby z prostriedkov spoločnej poľnohospodárskej politiky poľnohospodárom a výrobcom potravín, aby tým pomohla vyriešiť problémy s likviditou, ktorým v súčasnosti mnohí z nich čelia.

Komisia spresnila, že ak členské štáty využijú toto oprávnenie, poľnohospodári budú môcť od 16. októbra dostávať až 70 % svojich priamych platieb vopred v porovnaní so súčasnými 50 %. Podobne aj zálohové platby na plošné a živočíšne zásahy v rámci rozvoja vidieka možno zvýšiť až o 85 % namiesto zvyčajných 75 %. Poľnohospodári v krajinách EÚ aj naďalej čelia problémom s likviditou, najmä v dôsledku extrémnych prejavov počasia, ktoré mali v posledných rokoch vplyv na výnosy, a vysokých úrokových sadzieb na európskych finančných trhoch a vysokých cien poľnohospodárskych vstupov a komodít.

archívne video

Európska komisia poslala prvé zálohové platby vo výške takmer 200 miliónov eur (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Poľnohospodári čelili značným ťažkostiam

V snahe reagovať na tieto výzvy a v súlade s jedným zo základných cieľov spoločnej poľnohospodárskej politiky poskytnúť záchrannú sieť pre európskych poľnohospodárov niekoľko členských štátov požiadalo o povolenie vyplácať vyššie zálohové platby. Komisia zdôraznila, že prijala rýchle opatrenia, aby poskytla túto veľmi potrebnú podporu poľnohospodárom a zároveň zabezpečila právnu istotu pre členské štáty.

Okrem niekoľkých opatrení, ktoré priniesli poľnohospodárom a vnútroštátnym orgánom väčšiu flexibilitu, prijatých začiatkom tohto roka, eurokomisia rozdelila časť poľnohospodárskej rezervy aj poľnohospodárom z konkrétnych členských štátov, ktorí čelili značným ťažkostiam v dôsledku výnimočného počasia.

Viac o téme: PoľnohospodáriEurópska úniaEurokomisiaZálohové platby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu