Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Na ďalšie zníženie sadzieb Európskej centrálnej banky si pravdepodobne počkáme do decembra, uviedol Kažimír

Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír
Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Septembrové rozhodnutie znížiť kľúčovú úrokovú sadzbu Európskej centrálnej banky (ECB) bolo jednohlasné a primerané. To však neznamená, že bude znižovať sadzby automaticky pri každom ďalšom stretnutí. S najväčšou pravdepodobnosťou bude potrebné na ďalší krok počkať až do decembra. V aktuálnom komentári to uviedol guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) a člen Rady guvernérov ECB Peter Kažimír.

Centrálna banka minulý týždeň vo štvrtok (12.9.) rozhodla o znížení kľúčovej sadzby z vkladov na 3,5 % z 3,75 %. Zredukovala aj úrokovú sadzbu pre hlavné refinančné operácie na 3,65 % a jednodňové refinančné operácie na 3,90 %.

archívne video

Ku koncu roka by mala inflácia klesnúť ku 2 percentám, tvrdé guvernér Peter Kažimír (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Nastavenie menovej politiky ECB ostáva podľa Kažimíra aj naďalej dostatočne prísne na to, aby pomáhalo stláčať infláciu nadol k požadovanej úrovni, na ktorú by sa mala dostať v budúcom roku. Zníženie sadzieb zároveň poskytuje ekonomike aj určitú úľavu. Vo vývoji inflácie však naďalej vníma riziká.

Stále pretrváva vyššia inflácia v sektore služieb

"Na to, aby som podporil prípadné ďalšie zníženie sadzieb v októbri, by som potreboval vidieť významnú zmenu, silný signál, pokiaľ ide o pohľad na budúci vývoj. Faktom však je, že do októbrového zasadnutia Rady guvernérov nepríde veľa nových informácií. S najväčšou pravdepodobnosťou si budeme musieť počkať až do decembra. Vtedy bude jasnejšie, čo nás čaká do budúcna," zhodnotil Kažimír.

ECB musí byť podľa neho v uvoľňovaní menovej politiky opatrná a nekonať unáhlene, čo by mohlo v prípade nepriaznivého vývoja narušiť dôveru ľudí. Stále pretrváva vyššia inflácia v sektore služieb, upozornil guvernér. "Pohľad do budúcnosti sa pri raste cien v oblasti služieb spolieha na významné spomalenie rastu v budúcom roku, no toto spomalenie nemusí prísť," varoval.

Skutočné problémy európskych ekonomík sú štrukturálne

Na druhej strane pripustil, že oživenie ekonomického rastu v eurozóne je všetko, len nie svižné a nedostatok dôvery v ekonomike je cítiť na každom kroku. "Tu by som rád pripomenul, že zníženie sadzieb nie je magickým riešením. Áno, ekonomike to, samozrejme, pomôže, no príčiny trápenia európskej ekonomiky sú inde a sú hlbšie," podčiarkol Kažimír.

Pripomenul, že Mario Draghi vo svojej nedávno zverejnenej správe zdôraznil, že skutočné problémy európskych ekonomík sú štrukturálne, a to konkurencieschopnosť, inovácie a dlhodobý rast. "Toto sú veci, ktoré môžu vyriešiť iba vlády a európski politici prostredníctvom reforiem a modernizácie. Zníženie úrokových sadzieb môže znížiť tlak, no nevyrieši to naše štrukturálne problémy," doplnil Kažimír s tým, že úlohou centrálnej banky je udržiavať cenovú stabilitu.

Viac o téme: EkonomikaSadzbyPeter KažimírEurópska centrálna banka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu