Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Vyše 30 väzenkýň v Iráne drží hladovku na podporu hnutia Ženy, život, sloboda

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TEHERÁN/PARÍŽ - Tridsaťštyri žien väznených v Iráne začalo hladovku, ktorou si chcú pripomenúť druhé výročie vzniku hnutia Ženy, život, sloboda a smrť Mahsy Amíníovej, zadržanej za nerešpektovanie islamského kódexu obliekania žien. Podľa agentúry AFP to oznámila nadácia nositeľky Nobelovej ceny za mier Narges Mohammadíovej.

V statuse na sieti X Mohammadíová, ktorá je vo väzení od novembra 2021, objasnila, že "politické a ideologické väzenkyne" v obávanej teheránskej väznici Evín vyhlásili svoju hladovku "na znak solidarity s ľudom protestujúcim v Iráne proti represívnej politike vlády". Vo svojom vyhlásení Mohammadíová dodala, že pri príležitosti druhého výročia vzniku hnutia Ženy, život, sloboda "opätovne potvrdzujeme náš záväzok dosiahnuť demokraciu, slobodu a rovnosť a poraziť teokratický despotizmus".

Experti OSN obvinili Irán, že Mohamedíovej upiera riadnu zdravotnú starostlivosť

Mohammadíová je známou bojovníčkou proti povinnému noseniu hidžábu a proti trestu smrti v Iráne. Väčšinu posledného desaťročia strávila vo väzení a opakovane držala protestné hladovky. Aj Nobelovu cenu za mier udelenú za rok 2023 museli v Osle prevziať jej deti, pretože Mohammadíová bola v tom čase vo väzení. Experti OSN v auguste obvinili Irán, že Mohamedíovej upiera riadnu zdravotnú starostlivosť, pričom uviedli, že 6. augusta bola vo väznici Evín "údajne vystavená fyzickému násiliu, stratila vedomie a utrpela zranenia hrudného koša a iných častí tela". Iránske úrady priznali, že došlo ku konfrontácii, ale Mohammadíovú obvinili z "provokácie". Väzenské úrady súčasne popreli, že by väzenkyne bili.

Protesty vedené ženami vypukli v Iráne po tom, čo Amíníová 16. septembra 2022 zomrela vo väzbe. Protesty pokračovali celú jeseň i v zime, pričom otriasli režimom, ktorý ich však napokon brutálne potlačil. Organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International uviedla, že bezpečnostné sily použili pri zásahoch proti demonštranom útočné pušky a brokovnice. Podľa ľudskoprávnych aktivistov o život prišlo najmenej 551 ľudí. Podľa OSN boli ďalšie tisíce ľudí zadržané. Nad niekoľkými z nich súdy dokonca vyniesli tresty smrti. Na výzvu občianskej spoločnosti a aktivistov za ľudské práva vo Francúzsku sa v nedeľu na Námestí Bastily v Paríži konalo zhromaždenie na podporu iránskych žien, informoval spravodajský web France24.

Viac o téme: VäzenkyneIránHladovka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu