Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Situácia je vážna! WHO z Pásma Gazy evakuovala takmer 100 pacientov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hatem Moussa)

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok oznámila, že evakuovala takmer 100 pacientov z Pásma Gazy do Spojených arabských emirátov. WHO zároveň vyzvala na obnovenie pravidelných lekárskych prevozov z tejto palestínskej enklávy. Informuje agentúra Reuters.

"Toto bola dosiaľ najväčšia evakuácia z Pásma Gazy od októbra 2023," uviedol predstaviteľ WHO pre okupované palestínske územia Richard Peeperkorn. "Pásmo Gazy potrebuje zdravotnícke koridory. Potrebujeme lepšie organizovaný a trvalý systém," povedal Peeperkorn a dodal, že na prevoz čaká viac než 10.000 Palestínčanov.

archívne video

Fico kritizuje Európsku radu, že nemá postoj k situácii v Pásme Gazy (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus v stredu neskoro večer na sieti X oznámil, že z palestínskej enklávy bolo prevezených 97 chorých a vážne zranených pacientov a 155 sprevádzajúcich osôb v rámci veľmi zložitej operácie pod obrovským časovým tlakom. "Medzi pacientmi bolo 45 detí a 52 dospelých so širokým spektrom ochorené vrátane rakoviny, kardiovaskulárnych chorôb, vrodených anomálií, ochorení krvi a pečene a úrazov/poranení," napísal Tedros. Generálny riaditeľ WHO zároveň dodal, že najlepšou starostlivosťou pre všetkých pacientov je prímerie.

Borrell je pobúrený smrťou šiestich pracovníkov OSN v Pásme Gazy

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell vo štvrtok uviedol, že je pobúrený smrťou šiestich zamestnancov Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA), ktorí zahynuli v stredu pri izraelských leteckých útokoch na budovy bývalej školy v Pásme Gazy. Informuje správa agentúry AFP. 

"Medzinárodné spoločenstvo nemôže a nemalo by akceptovať nerešpektovanie základných zásad MHP (medzinárodného humanitárneho práva), najmä ochrany civilného obyvateľstva," napísal Borrell na sieti X. Pri izraelských útokoch na školu Al-Džawní v Nusajráte, ktorá slúžila ako úkryt pre vysídlencov, zahynulo viac ako 30 ľudí vrátane detí. Príslušník civilnej obrany v Pásme Gazy ovládanej militantným hnutím Hamas Mahmúd Bassal uviedol, že izraelské sily od začiatku ofenzívy na školu zaútočili už päťkrát.

Izraelská armáda oznámila, že jej letectvo uskutočnilo útok na teroristov, ktorí sa nachádzali vo veliteľskom a riadiacom centre palestínskeho hnutia Hamas, vybudovanom v areáli školy. V škole sa v čase izraelského útoku ukrývalo približne 5000 vysídlených ľudí. Zabitie šiestich pracovníkov OSN vo štvrtok odsúdilo aj nemecké ministerstvo zahraničných vecí.

"Humanitárni pracovníci nikdy nesmú byť obeťami rakiet," uviedlo ministerstvo na X a dodalo, že smrť šiestich pracovníkov je neakceptovateľná. Izraelská armáda je podľa nemeckého ministerstva povinná chrániť zamestnancov OSN a humanitárnych pracovníkov. O potrebe ochrany humanitárnych pracovníkov vo štvrtok počas návštevy Poľska hovoril aj americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, ktorý uviedol, že prímerie v Pásme Gazy podporované USA je najlepším spôsobom, ako zaistiť ich bezpečnosť.

Viac o téme: EvakuáciaWHOIzraelGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu