Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Najmenej 34 ľudí zahynulo pri útoku Izraela na budovu školy a obytné domy v Gaze

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ohad Zwigenberg, Pool)

GAZA - Izraelské letecké útoky zasiahli školu a obytné domy v centrálnej časti Pásma Gazy. Predstavitelia miestnej nemocnice v stredu informovali, že pri útokoch zahynulo 34 ľudí vrátane žien a detí. Informuje agentúra AFP a AP.

Izrael zasiahol školu Al-Džawní v utečeneckom tábore Nusejrat. Príslušník civilnej obrany v Pásme Gazy ovládanej militantným hnutím Hamas Mahmúd Bassal uviedol, že izraelské sily od začiatku ofenzívy na školu zaútočili už päťkrát. Bassal tvrdí, že na mieste je aj viacero zranených. Izraelská armáda uviedla, že jej letectvo "uskutočnilo presne cielený útok na teroristov, ktorí sa nachádzali vo veliteľskom a riadiacom centre Hamasu", ktorý bol vybudovaný v areáli školy. V škole, ktorú v minulosti spravovala agentúra OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) sa počas izraelského útoku ukrývalo približne 5000 vysídlených ľudí, uviedol komunikačný odbor Hamasu.

AP pripomína, že Izrael často bombarduje školy v Pásme Gazy, pretože areály škôl aj nemocníc zneužívajú bojovníci Hamasu. Vojna v Pásme Gazy sa začala po bezprecedentnom teroristickom útoku Hamasu na juh Izraela zo 7. októbra minulého roka, pri ktorom zahynulo 1200 ľudí. Izraelská odvetná ofenzíva si podľa ministerstva zdravotníctva v Pásme Gazy ovládaného Hamasom vyžiadala viac ako 41.000 životov. Úrady v Gaze však nerozlišujú medzi civilnými a vojenskými obeťami, pripomína AP.

Viac o téme: IzraelPásmo GazyObete
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu