Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Mexikcký Senát schválil kontroverznú justičnú reformu

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador
Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador (Zdroj: SITA/AP Photo/Eduardo Verdugo, File)

MEXIKO - Mexický Senát v stredu oznámil, že schválil justičnú reformu, ktorá umožní, aby sudcov volili priamo občania. Informuje o tom agentúra AFP.

Kontroverznú reformu v hlasovaní podporilo 86 prítomných senátorov, proti zahlasovalo 41. Mexiko sa tak stane prvou krajinou na svete, ktorá umožní občanom voliť všetkých sudcov.

archívne video

Predseda NR SR Peter Pellegrini po rokovaní s predsedom Senátu Parlamentu ČR Vystrčilom o pomoci Ukrajine (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Justičná reforma navrhnutá dosluhujúcim mexickým prezidentom Andrésom Manuelom Lópezom Obradorom vyvolala masové demonštrácie, diplomatické napätie i obavy investorov. Schváleniu reformy v Senáte nezabránili ani davy protestujúcich, ktoré v utorok vtrhli do budovy Senátu a prinútili zákonodarcov nakrátko prerušiť rozpravu.

S reformou nesúhlasia ani súčasní sudcovia, ktorí v auguste vstúpili do štrajku a požiadali Najvyšší súd, aby zasiahol do legislatívneho procesu. Podľa mexického prezidenta na to neexistuje "žiadny právny základ".

López Obrador tvrdí, že súčasné súdnictvo je zaťažené korupciou a slúži záujmom politickej a hospodárskej elity. Reformu justície podporuje aj jeho nástupkyňa Claudia Sheinbaumová, ktorá prezidentský úrad prevezme 1. októbra.

Viac o téme: SenátSchválenieMexikoJustičná reforma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu