Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Tisíce ľudí protestovali v hlavnom meste Mexika proti navrhovanej justičnej reforme

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Jon Orbach)

MEXIKO - Tisíce ľudí protestovali v nedeľu v hlavnom meste Mexika proti kontroverznej justičnej reforme, na základe ktorej by sudcov mali voliť priamo občania. Informujeme o tom na základe správy agentúry AFP.

Protestujúci, najmä študenti práva a zamestnanci súdov, sa zhromaždili v mexickej metropole pred tým, ako začne o reforme rokovať Senát mexického Kongresu. Reformu navrhol dosluhujúci mexický prezident Andrés Manuel López Obrador a schválila ju už dolná komora Kongresu.

Tisíce ľudí protestovali v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jon Orbach)

Nesúhlasia s ňou ani súčasní sudcovia

Navrhovaná justičná reforma vyvolala pobúrenie u mexickej opozície a znepokojila Spojené štáty i medzinárodných investorov. Nesúhlasia s ňou ani súčasní sudcovia, ktorí v auguste vstúpili do štrajku a požiadali Najvyšší súd, aby zasiahol do legislatívneho procesu. Podľa mexického prezidenta na to neexistuje "žiadny právny základ". "Súdnictvo nepadne," skandovali protestujúci. Senát by mal o reforme hlasovať v stredu.

López Obrador tvrdí, že súčasné súdnictvo je pretkané korupciou a slúži záujmom politickej a hospodárskej elity. Často aj kritizoval Najvyšší súd, ktorý bránil niektorým jeho navrhovaným reformám v oblastiach ako energetika či bezpečnosť. Reformu justície podporuje aj jeho nástupkyňa Claudia Sheinbaumová, ktorá prezidentský úrad prevezme 1. októbra.

Viac o téme: ProtestReformaMexikoJustícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu