Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Nemecký prezident Steinmeier pricestoval na návštevu Egypta: Rokovania o Izraeli a ľudských právach

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier.
Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. (Zdroj: TASR/Bernd von Jutrczenka/dpa)

KÁHIRA - Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier začal v utorok trojdňovú návštevu Egypta, počas ktorej si uctí desaťročia úzkeho partnerstva s touto severoafrickou krajinou a jej úlohu sprostredkovateľa v blízkovýchodných konfliktoch. Ide o prvú cestu nemeckej hlavy štátu do Egypta za uplynulých 25 rokov, informuje o tom tlačová agentúra DPA.

Steinmeier sa v stredu v Káhire stretne s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím. Okrem bilaterálnych vzťahov bude pravdepodobne témou ich rokovaní aj situácia v Izraeli. Egypt je spolu s Katarom najdôležitejším sprostredkovateľom v regióne, pokiaľ ide o prímerie vo vojne v Pásme Gazy a prepustenie izraelských rukojemníkov zadržiavaných palestínskou militantnou skupinou Hamas, hoci rokovania sú momentálne na mŕtvom bode.

archívne video

Prezidenti Slovenska a Nemecka navštívili na Sliači vojakov obsluhujúcich Patriot (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Postoj Nemecka ku konfliktom

Steinmeier chce počas rozhovorov vysvetliť aj postoj Nemecka ku konfliktu v Pásme Gazy. To, že sa nemecká vláda tak jasne postavila na stranu Izraela, však stálo Nemecko dôveru a sympatie v tomto prevažne moslimskom regióne, konštatuje DPA.

Steinmeiera sprevádza i obchodná delegácia. Nemecko je najvýznamnejším obchodným partnerom Egypta v Európe. V krajine pôsobí viac ako 250 nemeckých spoločností. Nemci tvoria aj najväčšiu skupinu zahraničných turistov v Egypte.

Porušovanie ľudských práv v Egypte

Organizácia Amnesty International (AI) upozorňuje na závažné porušovanie ľudských práv v Egypte. Kritici vlády sú potláčaní a občianska spoločnosť je prenasledovaná. Sloboda prejavu, združovania sa a zhromažďovania sa je prísne obmedzená a dochádza k mučeniam, nespravodlivým súdnym procesom a trestom smrti. Na začiatku svojej návštevy sa Steinmeier preto plánuje stretnúť aj so zástupcami občianskej spoločnosti a nemeckých politických nadácií pôsobiacich v krajine.

Viac o téme: Návšteva NemeckoEgyptFrank-Walter Steinmeier
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu