Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Pápež slúžil omšu vo Východnom Timore: Prišla polovica obyvateľstva!

Pápež slúžil svätú omšu vo Východnom Timore Zobraziť galériu (3)
Pápež slúžil svätú omšu vo Východnom Timore (Zdroj: SITA/AP Photo/Firdia Lisnawati)

DILI- Približne 600-tisíc ľudí sa v utorok zúčastnilo na omši pápeža Františka vo Východnom Timore, čo predstavuje približne polovicu populácie krajiny. Informujú o tom správy z agentúr AP a AFP.

Hovorca Vatikánu Matteo Bruni citoval odhady miestnych organizátorov o počte ľudí v parku Tasitolu a jeho okolí. Z hľadiska podielu obyvateľstva ide o najväčší počet ľudí zúčastnených na pápežskom podujatí. Na tom istom mieste sa v roku 1989 konala pamätná omša pápeža Jána Pavla II.

archívne video

Na pápežovu omšu prišli veriaci z Bratislavy i Podunajskej nížiny (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

Mnohí veriaci podľa americkej televízie CNN teraz čakali na mieste na 87-ročného Františka aj 12 hodín. Išlo o hlavnú udalosť tretej etapy Františkovho 12-dňového ázijsko-tichomorského turné. Pápež už navštívil Indonéziu a Papuu-Novú Guineu. Jeho cesta sa skončí návštevou Singapuru.

Pápež slúžil svätú omšu vo Východnom Timore
Zobraziť galériu (3)
Pápež slúžil svätú omšu vo Východnom Timore  (Zdroj: SITA/AP Photo/Dita Alangkara, Pool)

Hasiči počas zhromaždenia v tropickej horúčave kropili veriacich vodou. Mnohí veriaci držali v rukách bielo-žlté dáždniky vo vatikánskych farbách, ktorými sa chránili pred ostrým slnkom. Na omši sa zúčastnil aj premiér Východného Timoru Xanana Gusmao.

Pápež František sa prihovoril lídrom krajiny, pričom vyzdvihol "novú mierovú éru" od získania nezávislosti Východného Timoru v roku 2002. Predstaviteľov štátu vyzval, aby konali proti zneužívaniu detí a zabezpečili im "zdravé a pokojné detstvo". Podľa CNN tým poukázal na nedávne škandály sexuálneho zneužívania detí katolíckymi duchovnými. Predvlani Vatikán potichu potrestal východotimorského biskupa a nositeľa Nobelovej ceny mieru Carlosa Ximenesa Bela za sexuálne zneužívanie chlapcov spred niekoľkých desiatok rokov.

Pápež slúžil svätú omšu vo Východnom Timore
Zobraziť galériu (3)
Pápež slúžil svätú omšu vo Východnom Timore  (Zdroj: SITA/AP Photo/Dita Alangkara, Pool)

Pred návštevou pápeža Františka vykonali v hlavnom meste opravy za približne 12 miliónov dolárov. Náklady vyvolali kritiku, pretože Východný Timor je jednou z najchudobnejších krajín sveta. Skupiny na ochranu práv tiež tvrdia, že niektoré provizórne domy boli zbúrané v rámci príprav na masové zhromaždenie. Vláda tvrdí, že boli postavené nezákonne, píše AFP. Ide len o druhú pápežskú návštevu Východného Timoru, kde približne 97 percent obyvateľov sa hlási ku katolíkom, čo je najvyšší podiel mimo Vatikánu.

Viac o téme: Návšteva Pápež FrantišekVýchodný TimorSvätá omša
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu