Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Pápež František po návšteve Ázie a Oceánie odcestoval do Vatikánu

(Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

VATIKÁN — Pápež František v piatok odcestoval zo Singapuru do Vatikánu, čím ukončil svoju 12-dňovú cestu po krajinách juhovýchodnej Ázie a Oceánie, počas ktorej vyzval na prijatie opatrení proti klimatickej zmene, naliehal na medzináboženský dialóg a posilnenie postavenia katolíckej cirkvi v regióne, kde je v menšine. Informujeme na základe správy agentúry Reuters.

Osemdesiatsedemročný pápež postupne navštívil Indonéziu, Papuu-Novú Guineu, Východný Timor a Singapur. Zúčastnil sa na viac ako 40 podujatiach. Medzi najdôležitejšie etapy cesty patrila podľa agentúry Reuters návšteva mestečka s približne 12.000 obyvateľmi na okraji papuánskej džungle, kam bolo dopravené stovky kilogramov pomoci miestnym obyvateľom, vrátane liekov, oblečenia a hračiek pre deti.

Omša s takmer 600-tisíc ľuďmi

Vo Východnom Timore pápež odslúžil omšu pre takmer 600.000 ľudí, čo predstavuje približne polovicu obyvateľov krajiny. V pomere k počtu obyvateľov išlo o najväčší počet ľudí zúčastnených na omši. Približne 97 percent obyvateľov Východného Timoru sa hlási ku katolíkom, čo je najvyšší podiel mimo Vatikánu. Išlo zároveň o jedinú krajinu s katolíckou väčšinou na pápežovej ceste.

Jeho práca nie je jednoduchá

Tá bola dosiaľ najdlhšou počas jeho pontifikátu a jednou z najdlhších v dejinách Vatikánu. Po pristáti v Ríme bude mať František za sebou trasu dlhú takmer 33.000 kilometrov. V Indonézii, najľudnatejšej moslimskej krajine na svete, podpísal František spoločné vyhlásenie s veľkým imámom Jakarty Nasaruddinom Umarom, ktoré kritizuje zneužívanie náboženstva v konfliktoch a vyzýva na opatrenia proti globálnemu otepľovaniu.

V Singapure vyzval pápež tamojšiu vládu, aby zabezpečila spravodlivé mzdy pre viac ako milión horšie platených zahraničných pracovníkov. František podľa agentúry Reuters uprednostnil cesty do miest, ktoré pápež nikdy nenavštívil alebo kde katolíci tvoria menšinu. Pápež veriacich v Papue požiadal, aby sa za neho modlili a priznal, že jeho práca nie je jednoduchá.

Viac o téme: ÁziaOceániaVatikánPápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu