Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Pápež v Singapure vyzval na spravodlivé odmeňovanie pre migrujúcich pracovníkov

(Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

SINGAPUR - Pápež František sa vo štvrtok v Singapure, ktorý je jeho poslednou zastávkou na 12-dňovej apoštolskej ceste v juhovýchodnej Ázii a Tichomorí, vyslovil za spravodlivé odmeňovanie pre migrujúcich pracovníkov. Informujeme podľa správy agentúry AFP.

V prejave miestnym politikom a predstaviteľom 87-ročný pápež povedal, že ochrane migrujúcich pracovníkov by sa mala venovať "osibitná pozornosť". "Títo pracovníci prispievajú spoločnosti veľkou mierou a mali by mať zaručenú spravodlivú mzdu," vyhlásil František.

Nízke mzdy u týchto pracovníkov

Podľa Medzinárodnej organizácie práce (ILO) je na svete približne 170 miliónov migrujúcich pracovníkov, čo predstavuje približne päť percent celosvetovej pracovnej sily. Väčšina z nich žije v Spojených štátoch, Európe a Strednej Ázii. Lacná pracovná sila však prispela k rýchlemu rastu metropol ako Dubaj, Dauha a Singapur. Podľa odhadov v Singapure pracuje približne 300.000 takýchto pracovníkov s nízkymi mzdami. Mnohí migranti v Singapure pochádzajú z Južnej Ázie a Filipín.

Znepokojenie vo vláde

Pápež sa priamo nezmienil o pracovníkoch v Singapure. Jeho poznámky podľa AFP však pravdepodobne spôsobia znepokojenie vo vláde, ktorá si ostro chráni svoj imidž. František zároveň vyzdvihol "podnikateľského ducha" a dynamiku, vďaka ktorým sa v Singapure vybudovala "masa ultramoderných mrakodrapov, ktoré akoby vyrastali z mora". "Singapur je mozaikou etník, kultúr a náboženstiev, ktoré spolu žijú v harmónii," povedal pápež a takmer šesťmiliónovú krajinu vykreslil ako svetlý príklad pre svet.

"Povzbudzujem vás, aby ste naďalej pracovali v prospech jednoty a bratstva ľudstva a spoločného dobra všetkých ľudí a národov," dodal. Približne 30 percent obyvateľov Singapuru sú budhisti, 20 percent sa nehlási k žiadnemu náboženstvu a zvyšok tvoria katolíci, protestanti, taoisti a hinduisti, píše AFP. František je iba druhým pápežom, ktorý zavítal do Singapuru. Pred ním tento mestský štát navštívil pápež Ján Pavol II. v roku 1986.

Viac o téme: MigrantiOdmeňovaniePápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu