Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

MIMORIADNY ONLINE Zelenskyj chce konsolidovať svetovú reakciu na každého, kto pomáha Rusku

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (4)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Rod Lamkey, Jr.)

MOSKVA/KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v utorok zaviazal, že bude konsolidovať silnú celosvetovú reakciu na akúkoľvek mocnosť, ktorá pomáha ruskému vojnovému úsiliu alebo podnecuje či predlžuje vojnu na Ukrajine. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

archívne video

Zelenskyj nalieha na USA, aby povolili útoky hlbšie do územia Ruska (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

ONLINE 

21:42 USA sú pripravené povoliť Ukrajine zasiahnuť Rusko raketami dlhého doletu.

20:46 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v utorok zaviazal, že bude konsolidovať silnú celosvetovú reakciu na akúkoľvek mocnosť, ktorá pomáha ruskému vojnovému úsiliu alebo podnecuje či predlžuje vojnu na Ukrajine.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (4)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

"Chcem odkázať všetkým na svete, ktorí ešte stále chcú nejako pomôcť (ruskému prezidentovi Vladimirovi) Putinovi: urobíme všetko nielen na obranu nášho štátu a národa, ale aj na skutočnú konsolidáciu sveta, aby sme dôrazne reagovali na podnecovanie vojny alebo akékoľvek pokusy o jej predĺženie," povedal Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom video-odkaze. Irán, ktorý podľa Washingtonu dodal Rusku balistické rakety, však menovite nespomenul.

20:12 Čína dodáva ruskú vojnovú mašinériu a výmenou dostáva vojenskú techniku, hovoria USA.

19:25 Správy o tom, že Irán dodáva zbrane Rusku, sú "škaredou propagandou", ktorá má zakryť západnú podporu pre Izrael. Vyhlásilo to v utorok iránske ministerstvo zahraničných vecí po tom, ako viacero západných krajín uviedlo, že v tejto súvislosti uvalí na Teherán sankcie.

18:58 Dodávka iránskych balistických rakiet do Ruska predstavuje ďalšiu vojenskú eskaláciu a Európska únia na to dôrazne zareaguje. Uviedol to v utorok hovorca Európskej služby pre vonkajšiu činnosť Peter Stano.

17:57 85 % ukrajinskej energetickej infraštruktúry je chránené pred ruskými údermi, hovorí premiér.

17:35 Novou ministerkou zahraničných vecí Švédska bude Mária Malmer Stenergardová, doterajšia ministerka pre migráciu. Jej predchodca Tobias Billstrom podal minulý týždeň prekvapivú demisiu a opustil vládu.

17:07 Ruský prezident Vladimir Putin obvinil v utorok Spojené štáty z podnecovania pretekov v zbrojení a zo snahy narušiť bezpečnostnú architektúru v ázijsko-tichomorskom regióne. Šéf Kremľa to uviedol počas príhovoru na úvod najväčších ruských námorných manévrov od čias Sovietskeho zväzu.

16:01 Uvalenie sankcií na Irán za dodávky balistických rakiet do Ruska nestačí, uviedol v utorok šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Zároveň žiada, aby spojenci Kyjevu umožnili útočiť na ciele v Rusku západnými zbraňami dlhého doletu.

15:51 Lotyšsko predĺži z bezpečnostných dôvodov opatrenia na posilnenie ochrany svojich hraníc s Bieloruskom do konca roka. Oznámila to v utorok lotyšská vláda s tým, že ide o reakciu na stále vysoký počet nelegálnych pokusov o prekročenie hraníc z Bieloruska.Mimoriadne opatrenia sa mali pôvodne skončiť v septembri. Vláda sa ich však rozhodla predĺžiť aj v rámci boja proti rizikám spojeným s rusko-ukrajinskou vojnou, ktorú podporuje bieloruský režim. Tieto opatrenia okrem iného rozširujú právomoci lotyšských pohraničníkov v šiestich oblastiach na východe krajiny.

15:12 Spojené štáty v utorok oficiálne obvinili Irán z toho, že Rusku dodáva balistické rakety krátkeho doletu na použitie proti Ukrajine. Zároveň ohlásili, že voči Teheránu prijmú nové sankcie.

14:54 Rusko znečistilo rieku Seim a vypúšťalo odpadovú vodu z továrne Kurskej oblasti, hovorí ukrajinský premiér.

13:24 Ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin v utorok oznámil, že z júlového raketového útoku na detskú nemocnicu Ochmatdyt v centre Kyjeva, pri ktorom zahynuli dvaja ľudia a spôsobil tiež rozsiahle škody, je podozrivý vysokopostavený veliteľ ruského letectva. Informuje agentúra Reuters.

13:20 Ruské ministerstvo obrany v utorok uviedlo, že ruským silám sa podarilo obsadiť štyri ďalšie obce v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny vrátane mesta Krasnohorivka. Na tomto úseku frontu Rusko stabilne postupuje už niekoľko mesiacov. Informujú o tom agentúry Reuters a AFP.

10:10 Dvaja ľudia prišli o život pri požiari ropovodu v ruskej Orenburskej oblasti, ktorá sa nachádza približne 1500 kilometrov juhovýchodne od Moskvy, informovala v utorok oblastná prokuratúra. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

Príčinu vzniku požiaru na ropnom poli Garšinskoje momentálne vyšetrujú. Podľa tlačovej agentúry Interfax, ktorá sa odvoláva na miestne záchranné služby, ropovod patrí spoločnosti NNK-Orenburgneftegaz. Požiar sa medzičasom podarilo uhasiť, uvádza agentúra Interfax s odvolaním sa na miestne úrady.

9:27 Ruské námorníctvo spustilo strategické cvičenia s názvom Oceán-2024. Prebiehať budú v Tichom a Severnom ľadovom oceáne, ako aj v Stredozemnom, Baltskom a Kaspickom mori. Trvať budú do 16. septembra. V utorok o tom informovalo ruské ministerstvo obrany, píše agentúra Reuters a príspevok ruského ministerstva na sociálnej sieti Telegram.

9:12 Ruská protivzdušná obrana v noci zničila 144 ukrajinských bezpilotných prostriedkov, ktoré útočili na deväť ruských regiónov. Podľa agentúr to dnes ráno oznámilo ruské ministerstvo obrany. Zhruba 20 dronov útočilo na Moskovskú oblasť. Pri jednom z úderov zomrela žena. Ukrajinské letectvo uviedlo, že protivzdušná obrana zostrelila 38 zo 46 ruských dronov, z ktorých tri mierili mimo ukrajinský vzdušný priestor; jeden do Ruska a dva do okupovanej časti Luhanskej oblasti. Okrem toho Rusi odpálili na Ukrajinu jednu raketu Iskander-M a protiradarovú strelu Ch-31P. V Čerkasoch ruský dron zranil dvoch ľudí, uviedol šéf oblastnej správy Ihor Taburec. Čerkasy ležia v centrálnej časti Ukrajiny, asi 200 kilometrov od Kyjeva.

8:33 Rusko zaznamenalo za prvý polrok 2024 najnižšiu pôrodnosť od roku 1999, vyplýva z oficiálnych údajov zverejnených v pondelok, píše o tom správa z agentúry Reuters. Klesajúca pôrodnosť a rastúca úmrtnosť majú za následok pokles počtu obyvateľov Ruska, čo pre Kremeľ predstavuje vážny problém okrem iného aj pre stále prebiehajúcu vojnu na Ukrajine, píše Reuters. Kremeľ označil ešte v júli klesajúcu pôrodnosť za katastrofu pre budúcnosť krajiny.

7:45 Ruská protivzdušná obrana v noci zničila 144 ukrajinských bezpilotných prostriedkov, ktoré útočili na deväť ruských regiónov. Podľa agentúr to dnes ráno oznámilo ruské ministerstvo obrany. Zhruba 20 dronov útočilo na Moskovskú oblasť. Pri jednom z úderov zomrela žena. Ukrajinské úrady naproti tomu hlásia zostrelenie nespresneného množstva ruských dronov nad Kyjevom.

6:58 Ukrajina vyjadrila sklamanie z pondelkových tvrdení slovenského premiéra Roberta Fica, že Kyjev by mal konať v záujme odstránenia "fašistických elementov" z radov ukrajinskej armády. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej Ficova výzva odráža ruské argumenty na začatie vojny na Ukrajine vo februári 2022 s cieľom jej "denacifikácie".

6:25 Dronové útoky, ku ktorým došlo v noci na utorok v Moskovskej oblasti, si vyžiadali život jednej ženy. Zranenia utrpel ďalší civilista, uviedli tamojší predstavitelia. Informujú o tom správy z agentúr AFP a Reuters.

Podľa prvotných informácií nedošlo k zraneniam

"Podľa počiatočných informácií nedošlo na mieste, kde sa zrútili trosky, k žiadnym škodám ani zraneniam," uviedol na platforme Telegram starosta Moskvy Sergej Sobianin. Drony boli podľa neho zničené v Ljubereckom a Ramenskom okrese v Moskovskej oblasti, ako aj v okrese Podoľsk. Podoľsk sa nachádza približne 38 kilometrov južne od Kremľa, píše Reuters.

Ruské telegramové kanály SHOT a Baza, ktoré sú blízke ruským bezpečnostným službám, uviedli, že v čase útokov dronov boli pozastavené lety na moskovských letiskách Vnukovo a Domodedovo. Trosky zostreleného dronu spadli podľa miestnych úradov na energetické zariadenie v Tulskej oblasti, odberateľov sa to však údajne nedotklo.

Gubernátor juhozápadnej Brianskej oblasti Alexandr Bogomaz uviedol, že nad spomínanou oblasťou bolo zničených dovedna 59 útočných dronov, k zraneniam či škodám však podľa neho nedošlo. Niekoľko dronov zostrelili aj nad ruskou Lipeckou oblasťou niekoľko stoviek kilometrov južne od Moskvy, potvrdil tamojší gubernátor Igor Artamonov, škody ani zranenia však taktiež nespomenul.

Ruskí predstavitelia často neodhaľujú skutočný rozsah škôd spôsobených ukrajinskými útokmi, uvádza Reuters, ktorý zároveň pripomína, že tvrdenia nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť. Ukrajina to doposiaľ nekomentovala.

Viac o téme: VojnaBojeútokyRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu