Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Belgicko odsudzuje vyhlásenie Maďarska o bezplatných lístkoch pre migrantov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Viacerí belgickí politici pobúrene reagovali na hrozby maďarskej vlády voči EÚ v súvislosti s nelegálnou migráciou z minulého týždňa. Informovala agentúra Belga.

Belga pripomenula, že vláda v Budapešti, ktorá je v otázke migrácie pravidelne v konflikte s inštitúciami EÚ, tvrdí, že chce nelegálnym migrantom ponúknuť bezplatný lístok na autobus do Bruselu, hlavného mesta Únie.

archívne video

Akcia sa realizuje na hraniciach s Maďarskom aj na miestach výskytu cudzincov z tretích krajín (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Úrad štátnej tajomníčky pre azyl a migráciu Nicole de Moorovej z končiacej federálnej vlády v tejto súvislosti uviedol, že hrozba maďarskej vlády "ukazuje nedostatok rešpektu k európskym inštitúciám a spoločným politikám EÚ".

"Jednostranné prenášanie zodpovednosti prostredníctvom hrozieb tohto typu podkopáva solidaritu a spoluprácu v rámci Európskej únie," vyhlásila De Moorová, ktorá aj takto vyjadrila svoj "silný nesúhlas" s deklaráciou z Budapešti.

Maďarská vláda minulý piatok (6. 9.) naznačila, že to myslí vážne s realizáciou plánu poskytnúť žiadateľom o azyl bezplatnú jednosmernú cestu do Bruselu. Ide o opatrenie, ktoré má tlačiť na Európsku komisiu, aby ustúpila od pokuty 200 miliónov eur uloženej Maďarsku za jeho reštriktívnu azylovú politiku.

Štátny tajomník maďarského ministerstva vnútra Bence Rétvári na piatkovej tlačovej konferencii v Budapešti zapózoval pred radom autobusov spoločnosti Volánbusz a vyhlásil, že Únia chce prinútiť Maďarsko, aby umožnilo nelegálnym migrantom prekračovať hranice krajiny. So slovami, že "ak Brusel chce nelegálnych migrantov, môže ich mať", zdôraznil, že Maďarsko "dobrovoľne, bezplatne a jednosmerne" ponúkne nelegálnym migrantom možnosť odcestovať do Bruselu.

De Moorová informovala, že požiadala zástupcu Belgicka pri EÚ, aby o tejto téme hovoril s vedúcim Stáleho zastúpenia Maďarska pri EÚ. Zároveň chce, aby eurokomisia v tejto veci reagovala "pevne a odhodlane".

Viac o téme: MigrantiMaďarskoBelgickoBezplatné lístky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu