Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Tisíce Indov žijúcich v zahraničí žiadali spravodlivosť po vražde mladej lekárky

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Bikas Das)

ŠTOKHOLM - Tisíce Indov sa v nedeľu zhromaždili vo viac ako 130 mestách v 25 krajinách a dožadovali sa spravodlivosti po znásilnení a vražde mladej lekárky, ktorej telo bolo nájdené v auguste v univerzitnej nemocnici v Kalkate, metropole indického štátu Západné Bengálsko. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním na organizátorov protestov.

Protesty sa začali v malých i veľkých skupinách v Japonsku, Austrálii, Singapure a na Taiwane. Neskôr sa konali vo viacerých európskych mestách vrátane Štokholmu a v Spojených štátoch. Cieľom tejto akcie bolo podľa organizátorov podporiť rozsiahle protesty v Indii po vražde 31-ročnej lekárky. Jej telo bolo nájdené 9. augusta s mnohopočetnými zraneniami. Pitva potvrdila, že bola obeťou sexuálneho napadnutia.

Tisíce Indov žijúcich v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Bikas Das)

Indické úrady v rámci vyšetrovania tohto prípadu zadržali podozrivú osobu a bývalého riaditeľa lekárskej fakulty a univerzitnej nemocnice v Kalkate. Indický najvyšší súd bude o prípade znovu pojednávať v pondelok. India sprísnila zákony po hromadnom znásilnení a vražde 23-ročnej študentky v idúcom autobuse v Naí Dillí v roku 2012. V tom období sa v krajine podľa odhadov denne udialo v priemere takmer 90 znásilnení. Podľa aktivistov je však incident v Kalkate dôkazom, že ženy v Indii naďalej čelia sexuálnemu násiliu.

Viac o téme: LekárkaSmrťProtestyIndovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu