Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Kosovo po protestoch zatvorilo dva hraničné priechody so Srbskom

Dopravná značka na uzavretom hraničnom priechode.
Dopravná značka na uzavretom hraničnom priechode. (Zdroj: TASR/AP Photo/Marjan Vucetic)

PRIŠTINA - Kosovo v sobotu oznámilo, že zatvorilo dva hraničné priechody so Srbskom po tom, ako v piatok protestujúci na srbskom území čiastočne zablokovali cesty a vrátili cestujúcich s kosovskými dokladmi. Protestovali tak proti nedávnemu napätiu na nestabilnom severe Kosova. Informuje o tom agentúra Reuters.

Malá skupina demonštrantov sa v piatok zhromaždila v blízkosti najmenej troch hraničných priechodov a kontrolovala, či majú vodiči cestovné doklady vydané v Kosove. Skupina protestovala proti nedávnym krokom Prištiny v severnom Kosove, ktorá zatvorila inštitúcie riadené Belehradom. Sever Kosova obývajú prevažne etnickí Srbi.

archívne video

Rudolf Huliak reaguje na protesty za odvolanie ministerky

"Maskované extrémistické skupiny na srbskom území selektívne a s fašistickým prístupom zastavujú občanov, ktorí využívajú Srbsko ako tranzit," uviedol kosovský minister vnútra Xhelal Svečla na Facebooku a oznámil uzavretie priechodov Merdare a Brnjak. Štyri ďalšie priechody medzi Srbskom a Kosovom ostali otvorené.

Napätie medzi Srbskom a Kosovom

Napätie medzi Srbskom a Kosovom pretrváva už niekoľko mesiacov. Spôsobilo ho zavedenie pravidla, ktoré z eura urobilo jedinú zákonnú menu v Kosove a v podstate zakázalo srbský dinár. Tento krok vyvolal pobúrenie v Belehrade, ktorý naďalej financuje paralelný systém zdravotníctva, vzdelávania a sociálneho zabezpečenia pre srbskú menšinu v Kosove. Kosovské policajné zložky v auguste vykonali razie na najmenej deviatich pobočkách srbskej pošty pri severnej hranici so Srbskom. Belehrad toto konanie označil za nezákonné.

Kosovo, kde žijú prevažne Albánci, vyhlásilo jednostranne nezávislosť od Srbska vo februári 2008, Belehrad ho však stále považuje za súčasť svojho územia. Z približne 1,8 milióna obyvateľov Kosova je asi 120 000 etnických Srbov. Väčšina z nich je lojálna Belehradu a odmieta rozhodnutia Prištiny.

Hoci Kosovo uznáva viac ako 100 krajín, Srbsko ho považuje za súčasť srbského územia. Kosovskú vládu obviňuje z porušovania práv etnických Srbov a odmieta obvinenia z vyvolávania sporov pri hraniciach svojho suseda.

Viac o téme: ProtestyZatvorenieHraničné priechodySrbskoKosovo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu