Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Elon Musk oznámil plány SpaceX na kolonizáciu Marsu: Prvé lety bez posádky do dvoch rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Susan Walsh, File/Joel Kowsky/NASA via AP/Chris O'Meara)

WASHINGTON – SpaceX pošle na Mars prvé vesmírne lode Starship bez posádky o dva roky, keď sa otvorí okno pre lety zo Zeme na Mars, uviedol v noci na nedeľu generálny riaditeľ spoločnosti SpaceX Elon Musk v príspevku na sociálnej platforme X. Informuje o tom agentúra Reuters.

"Lode nebudú mať ľudskú posádku, aby sme overili ich spoľahlivosť a schopnosť bezpečne pristáť na Marse," uviedol Musk. Dodal, že ak tieto pristátia prebehnú v poriadku, jeho spoločnosť pošle na Mars prvé lode s ľudskou posádkou o štyri roky. "Počet letov bude odvtedy postupne rásť s cieľom vybudovať za približne 20 rokov sebestačné mesto," dodal.

archívne video

Megaraketa Starship spoločnosti SpaceX odštartovala na tretí testovací let (Zdroj: X/SpaceX)

Musk založil spoločnosť SpaceX v roku 2002. V Apríli vyhlásil, že prvá loď bez posádky na Marse pristane do piatich rokov a prvá loď s posádkou do siedmich rokov. Raketa Starship v júni úspešne absolvovala návrat hypersonickou rýchlosťou z vesmíru a pristála v Indickom oceáne. Testovaciu misiu s obletom planéty úspešne dokončila na štvrtý pokus.

Musk sa spolieha na to, že z programu Starship vzíde veľká viacúčelová vesmírna loď novej generácie, ktorá bude do konca tohto desaťročia schopná prevážať ľudí a náklad na Mesiac a že neskôr ju bude možné využiť aj na lety na Mars.

Viac o téme: USAMarsSpaceXElon MuskStarship
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu