Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Bolívia pre lesné požiare vyhlásila núdzový stav

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Aggelos Barai)

LA PAZ - V juhoamerickej Bolívii, ktorá zápasí s lesnými požiarmi, v sobotu vyhlásili núdzový stav na národnej úrovni. Toto opatrenie podľa ministra obrany Edmunda Novilla umožní krajine urýchlene skoordinovať medzinárodnú podporu. Informuje o tom agentúra Reuters.

V Bolívii zaznamenali tento rok najväčší počet lesných požiarov od rekordného roku 2010. Podľa brazílskej agentúry Inpe, ktorá ich monitoruje, v dôsledku zhorelo najmenej tri milióny hektárov plochy.

archívne video

Lesný požiar sa rozšíril aj do Yosemitského národného parku

V Južnej Amerike práve vrcholí sezóna lesných požiarov, ktorá trvá od augusta do septembra. V Bolívii však prišla nezvyčajne skoro a krajinu už od júla po období sucha ničia veľké ohne. Tento stav sa pritom očakáva až do decembra a počet požiarov zrejme bude ďalej stúpať.

Bolívijské hasičské zložky sú podľa Reuters vyčerpané a tamojšia vláda už požiadala o medzinárodnú pomoc. Domorodí dobrovoľníci sa tiež snažili pred požiarmi ochrániť pôdu v blízkosti suchého listnatého lesa Chiquitano na východe, niektorí sa však museli evakuovať.

Viac o téme: BolíviaLesné požiareStav núdze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu