Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Čína zastavila program medzištátnych adopcií, týka sa to aj otvorených prípadov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

PEKING - Čínska vláda zastavila svoj program medzištátnych adopcií a Spojené štáty sa snažia zistiť, ako toto rozhodnutie ovplyvní stovky amerických rodín s otvorenými žiadosťami, informovalo americké ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok.

Čínski predstavitelia telefonicky oznámili americkým diplomatom v Pekingu, že ich krajina "prestane spracúvať prípady adopcií vo všetkých fázach" s výnimkou osobitných prípadov.Americké veľvyslanectvo teraz od čínskeho ministerstva občianskych záležitostí písomne žiada vysvetlenie, informovalo americké ministerstvo zahraničia. "Vieme, že stovky rodín majú neukončený adopčný proces a súcítime s nimi," píše sa vo vyhlásení.

Na štvrtkovom dennom brífingu hovorkyňa čínskeho rezortu diplomacie Mao Ning povedala, že Čína už neumožňuje cezhraničné adopcie čínskych detí a jedinou výnimkou sú pokrvní príbuzní rodičov dieťaťa alebo nevlastného dieťaťa. Rozhodnutie Pekingu hovorkyňa nevysvetlila, povedala len, že je v súlade s duchom príslušných medzinárodných dohôd.

Rodiny z USA si počas fungovania programu medzinárodných adopcií adoptovali 82.674 čínskych detí, čo je najviac zo všetkých krajín.Počet novonarodených detí v Číne v roku 2023 klesol na 9,02 milióna a celkový počet obyvateľov Číny druhý rok za sebou poklesol.

Viac o téme: DetiAdopcieČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu